Babka kawowa

Przepadam za kawą, więc dzisiaj kolejny wypiek z jej udziałem. Zapraszam na smaczną, aromatyczną babkę kawową. Maślana, z rodzynkami, delikatnie pachnie i smakuje kawą. Szczególnie do gustu przypadła mojemu tacie:) W przygotowaniu szybka i prosta, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.

Babka kawowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
190g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 płaskie łyżki mielonej kawy
50ml mocnej, zaparzonej kawy
60g rodzynek
Polewa:
100g białej czekolady
30-40g masła
1 łyżeczka kawy mielonej
Do ozdoby:
kawowe drażetki

babka kawowa

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.

2. Masło ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dalej ucierać przez około 3-4 minuty.

3. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Przy trzecim i czwartym jajku dodajemy 2 łyżki mąki przygotowanej w punkcie 1.

4. Do ciasta dodajemy resztę mąki i kawę mieloną oraz zaparzoną, mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do niedużej formy na babkę o średnicy 21cm, posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

5. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmujemy z formy.

Polewa:
6. Składniki na polewę przekładamy do miseczki lub rondelka i roztapiamy na parze, mieszając. Gotową polewą dekorujemy babkę i na wierzchu układamy kawowe draże.

Udanych wypieków:)

babka kawowa

Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do “Babka kawowa”

  1. Piekłam wg tego przepisu, jest pyszna, dziś trochę zmieniłam dodałam 2 czubate łyżeczki kawy zaparzone 50 ml wody i odcedziłam, dodałam też 1 kieliszek amaretto, pychotka ,pozdrawiam, dzięki za extra przepisy

    Odpowiedz
  2. Na jakim poziomie piekarnika nalezy piec podana babke…Na funkcji gora dol ale ja wlozylam vc wlasnie na srodkowym poziomie, a w zalaczonym Video jest na dolnym…Za pozno spostrzeglam, mam nadzieje, ze sie uda…Dziekuje

    Odpowiedz
  3. Witam serdecznie, babka jest przepyszna, kolejny przepis ktory zasluguje na 5 gwiazdek!!!! Jeszcze raz dziekuje za wspaniale przepisy !
    Pozdrawiam wiosennie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz