You are currently viewing Bajaderki z ciecierzycy, czyli pralinki z ciecierzycy z procentami
Bajaderki z ciecierzycy, czyli pralinki z ciecierzycy z procentami

bajaderki z ciecierzycy

Po przyrządzeniu ciasta ze śliwkami i wegańską bezą  zostało mi dużo ciecierzycy. Karmiąc córkę, ( zazwyczaj w tym czasie wpadają mi do głowy różne pomysły i pewnie dlatego ciężko mi się zebrać w sobie by ją w końcu odstawić 😛 ) myślałam intensywnie, co by tu jeszcze ciekawego mogło z tej ciecierzycy być.

Pomyślałam, że w połączeniu z masłem orzechowym, daktylami mogłaby stworzyć masę, nadającą się na pralinki. Hm… a jeszcze jakby do tego dodać jakiś rum, czy inne procenty to by było coś! Następnego dnia zabrałam się za przyrządzanie. Wyszło przepysznie! Bajaderki z ciecierzycy, a smakują jak z cukierni, mówię Wam! Do tego są bez dodatku cukru, bez glutenu, mleka i jajek. Kakao można też pominąć, jeśli ktoś jest uczulony, lub zastąpić karobem.

Dla dzieci zrobiłam wersję bez alkoholu i kakao i też były super. Córeczka się zajada, aż jej się uszy trzęsą 🙂

Do moich pralinek z ciecierzycy dodałam whisky ( tak, tak  🙂 wiadomo, dlaczego whisky) na szczęście męża nie było w domu, więc skorzystałam. Domyślił się po skosztowaniu pralinki i trochę wkurzył, że mu podebrałam 12-letniego trunku 😉 Cóż, na szczęście złość nie trwała długo. Zresztą on też mi podkrada orzechy i czekolady, które są przeznaczone do pieczenia 😉

Wracając do bajaderek z ciecierzycy, wystarczy wymieszać składniki, pobawić się chwilę w kulanie masy, obtoczyć w ulubionych dodatkach i bajaderki z ciecierzycy gotowe! Super szybki sposób na deser, który zasmakuje każdemu. W proces przygotowania na pewno chętnie przyłączą się dzieciaki.  Próbujcie! Jeśli  się Wam spodobał ten przepis, dzielcie się nim ze światem! Zachęcam 🙂

Bajaderki z ciecierzycy

Bajaderki z ciecierzycy, czyli pralinki z ciecierzycy z procentami

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
  • 80 g suszonych daktyli lub świeżych
  • 3 łyżki rumu lub whisky
  • 3 łyżki kakao w proszku opcjonalnie
  • orzechy, kakao, migdały, kokos, polewa czekoladowa do obtoczenia

Wykonanie

  • Suszone daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Świeżych nie trzeba moczyć.
  • Ciecierzycę płuczę z zalewy (zalewę oczywiście odlewam do słoiczka do przygotowania innych pyszności z jej udziałem) i osuszam ręcznikiem papierowym.
  • wkładam do malaksera. Dodaję masło orzechowe, odcedzone porządnie daktyle, rum i kakao. Miksuję do uzyskania w miarę możliwości gładkiej konsystencji. Jeśli masa nie chce się miksować, poprawiam blenderem ręcznym.
  • Z masy formułuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w rozdrobnionych orzechach, migdałach, kakao czy co tam mam pod ręką.
  • Wkładam do lodówki na kilka godzin przed podaniem, choć ten punkt jest trudny do zrealizowania. Kilka znika zaraz po przyrządzeniu 😀 Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 8 432 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 17 komentarzy

  1. Sabina

    Zrobiłam wczoraj. Genialne. Podchodziłam sceptycznie ale są pyszne. Na pewno zrobię kolejny raz.

  2. DOTKA

    Witam i wczoraj popelnilam pralinki wyszly pyszne choc ciut zmienilam przepis i dodalam mielonych orzechow ziemnych i oblalam czekolada co ppdkrecilo tylko smak. Mega sukces nikt sie nie zorientowam z czego byly zrobione zajadali sie…..
    dziekuje za inspiracje i pozdrawiam serdecznie

  3. Kasia

    A można czymś zastąpić masło orzechowe?

  4. pasia

    P.S.
    Ja już karmię 2,5 roku…
    Poza tym leczę sobie naturalnie Hashimoto (efekty są niesamowite), ale czasem zjadło by się coś pysznego, a te bajaderki wyglądają apetycznie:):)

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      U mnie podejrzewali Hashimoto, ale jednak nie potwierdziło się. 2,5 roku to ładnie 🙂 Ja już od 2 tygodni nie karmię 😀

  5. pasia

    A czy ciecierzyca musi być z puszki? Bo mam w spiżarce zwykłą, surową w paczce. Czy po ugotowaniu by się nadała? I ile tego trzeba?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      W puszce z tego co pamiętam jest 240 g samej ciecierzycy, więc myślę, że jak dasz ok 480-500 g ugotowanej to będzie ok 🙂

      1. pasia

        Dzięki śliczne:)

  6. Tysia Gotuje

    Wow, ale to musi być pyszne !!!! 🙂 uwielbiam wszystko co na bazie ciecierzycy <3 p.s. ja również matka karmiąca…od lat wielu hehe:)

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Są pyszne, spróbuj koniecznie 😉 Ja od dwóch dni już nie karmię! aaaa 😀 jestem w szoku jak gładko poszło odstawienie 🙂 młodszą córkę karmiłam ponad 2 lata, wcześniej rok syna.

  7. Jud

    Bardzo chętnie wypróbuję w wersji karobowej, bo ciekawa jestem smaku tych pralinek, z ciecierzycy jeszcze nie robiłam 🙂

  8. Małgorzata Kijowska

    No to już wszystko wiadomo skąd te pyszne pomysły! ;)))
    Ciecierzyca jest wspaniała w kuchni, prawda? 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      hihi, jak przestanę karmić,to chyba blog przestanie istnieć 😉 Żartuję oczywiście 😀 będę musiała wtedy znaleźć inny sposób na wyciszenie i przemyślenia w ciągu dnia 😀 A ciecierzyca rzeczywiście wszechstronna!

Dodaj komentarz

Recipe Rating