fbpx
Na słodko

Beza z kremem i owocami

Beza z kremem i owocami

Dostojna, elegancka pani beza z lekkim kremem mascarpone i dużą ilością sezonowych owoców. Deser z efektem WOW! Ale nie zawsze, ponieważ jak przystało na damę, beza nierzadko bywa kapryśna i potrafi wywrócić nasze plany do góry nogami.

Zatem jak zaprzyjaźnić się z bezą i zachwycić bliskich spektakularnie wyglądającym deserem?

Nie bez powodu dzisiejszy przepis bazuje na prawdziwych, świeżych białkach oraz prawdziwym, białym cukrze. Według mnie nie da się tych składników zastąpić. Przewałkowałam, a dokładniej przemiksowałam wiele kombinacji. Między innymi próbowałam przygotować bezę z ksylitolem oraz erytrolem. Plan wydawał się doskonały, ale rezultat nie do końca był zadowalający. Chłodny smak, zupełnie inna konsystencja i zdecydowanie ciemniejszy kolor.

Co więcej, jeżeli chcecie upiec bezę doskonałą, już przed włączeniem miksera uzbrójcie się w cierpliwość. Beza nie wybacza pośpiechu. Od tego jak na tym etapie ją potraktujemy zależy czy nasza piana wyjdzie stabilna oraz czy całość nie rozpłynie się w piekarniku. Dlatego dokładnie trzymajcie się każdego punktu przepisu.

Beza z kremem i owocami

Idealna beza z kremem i owocami jest krucha i chrupiąca z zewnątrz oraz delikatnie ciągnąca, piankowa w środku. Cudownie rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny słodki posmak, który przełamują lekko kwaśne owoce.

Legenda głosi, że niektórym beza wybacza wszystko i zawsze wychodzi… koniecznie napiszcie w komentarzach jak to jest u Was?

Słonecznego dnia! ☀️

Beza z kremem i owocami

Beza z kremem i owocami

Idealna beza z kremem i owocami. Krucha i chrupiąca z zewnątrz oraz delikatnie ciągnąca, piankowa w środku. Cudownie rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny słodki posmak, który przełamują lekko kwaśne owoce.
Czas przygotowania:15 minutes
Czas pieczenia:3 hours 30 minutes
Czas całkowity:7 hours
Kategoria: Deser
Tagi: beza, biała beza, białka, krem mascarpone, mascarpone, owoce, poziomki, truskawki
Ilość porcji: 6

Składniki:

Beza:

  • 4 duże świeże białka (dobrze oddzielone od żółtek)
  • 3/4 szklanki (170 g) drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mała szczypta soli

Krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki (125 ml) dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/2 laski wanilii (ziarenka)

Dodatkowo:

  • sezonowe owoce

Przygotowanie:

Beza:

  • Białka umieścić w metalowej misie miksera (może być również szklana, ale nie plastikowa) i rozpocząć ubijanie na niskich obrotach miksera. Kiedy białka delikatnie się spienią, dodać sól, powoli zwiększyć obroty miksera i ubijać do uzyskania lekko sztywnej piany.
  • Następnie cierpliwie dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej miksując do całkowitego rozpuszczenia. Gotowa piana powinna być bardzo gęsta, sztywna i błyszcząca.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
  • Pianę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, kilkoma sprawnymi ruchami, za pomocą łyżki lub szpatułki kuchennej, uformować okrąg o średnicy 18-20 cm i wyrównać boki ku górze. Ja lubię jak moja beza jest lekko falista.
  • Bezę od razu! wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150° Celsjusza i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100° Celsjusza i pieczemy kolejne 3 – 3 i 1/2 godziny (czas zależy od tego czy chcemy bardziej wypieczoną czy mniej). Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku.

Krem mascarpone:

  • Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem.

Gotową, dobrze wystudzoną bezą tuż przed podaniem udekorować kremem mascarpone i duża ilością ulubionych, sezonowych owoców.

    5/5 - (4 votes)

    (2) Komentarze

    1. Pavlova najlepszy deser do kawy!

      1. Zdecydowanie to duet doskonały ?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *