You are currently viewing Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit
Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru

O brownie z fasoli słyszałam bardzo dużo. Wiele osób je piekło i wszyscy się zachwycali. Ja nie wątpiłam, że ciasto z fasoli będzie smaczne. Robiłam już słodycze z ciecierzycy— ser do wegańskich drożdżówek czy bajaderki, więc czemu z fasoli miałoby nie smakować?

Kiedy po raz kolejny zobaczyłam w internecie zdjęcie brownie z fasoli stwierdziłam, że muszę sama spróbować, nie ma innego wyjścia! W innym wypadku będzie mnie to ciasto prześladować 🙂

Na blogu mam już jedno brownie, ale jest w formie muffinek na mące gryczanej z kremem z mleka kokosowego. Jest to takie klasyczne brownie z małą ilością składników, bez kombinowania. W dziesiejszym przepisie na wegańskie brownie trochę zaszalałam i Was również zachęcam do szaleństwa. Masło orzechowe w zastępstwie oleju czy innego wegańskiego masła, a także odrobina pikanterii nadała ciastu wyjątkowego smaku. Nie rezygnujcie z żadnego składnika 😉

Brownie z tego przepisu wychodzi mokre, rozpływające się w ustach. Nie jest to ciasto kakaowe, czy czekoladowe, puchate i wyrośnięte. Brownie to ciasto przypominające czekoladowy zakalec i to jest w nim najlepsze 🙂

Lubicie brownie? Próbowaliście już tego z fasoli? Jesteście ciekawi czy fasola jest wyczuwalna? Zróbcie to ciasto, a się przekonacie 🙂

 

Po więcej bezcukrowych, bezmlecznych i bezglutenowych przepisów zapraszam tutaj. Zapisz się do newslettera, by nie ominąć żadnego super przepisu i otrzymać darmowego ebooka! Kliknij w obrazek 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru bezglutenowe

Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o dł. 30cm
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdało
  • 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 60 g suszonych daktyli
  • 6 łyżek aquafaby zalewa z puszki fasoli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • szczypta chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)
  • garść malin lub porzeczek

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C Keksówkę wykładam papierem do pieczenia
  • Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam do nasączenia na ok 20 minut
  • Fasolę i masło orzechowe miksuję. Dodaję odsączone z wody daktyle, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli, aquafabę i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksuję na gładką masę.
  • Masę wykładam do przygotowanej formy. Masa jest dość zwarta, plastyczna. Mokrą ręką wyrównuję wierzch.
  • Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut
  • Gotowe ciasto można polać kakaową polewą. W kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podgrzewam 2 łyżki słodzidła (cukru lub syropu z agawy, ksylitolu - pudru), 2 łyżki kakao, łyżkę wody i łyżkę oleju kokosowego.
  • Najlepiej smakuje przyozdobione malinami lub porzeczkami z dodatkiem bitej kokosowej śmietany lub domowymi lodami 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 47 932 times, 5 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 37 komentarzy

  1. Ewa

    5 stars
    Skusiłam się i… rewelacja! 😀 Wspaniałe, delikatne, rozpływające się w ustach i cudownie kakaowo wytrawne. Na pewno jeszcze nie raz upiekę 😀 polecam!

  2. Karolina

    Czy zamiast mąki owsianej mogę dodać mąkę kokosową?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Maka kokosowa o wiele mocniej chłonie płyn, więc można ale dużo mniej niż owsianej. Bardziej odpowiednia by była np. gryczana, ryżowa

      1. Karolina

        Dziękuję za odpowiedź 🙂

  3. Paula

    Przez nieuwagę wylałam całą aquafabę. Czy ciasto wyjdzie bez niej czy powinnam ją czymś zastąpić?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można dodać odrobinę mleka roślinnego, bo bez aquafaby ciasto będzie za gęste. 🙂

  4. Ania

    A ja mam pewnie banalne pytanie. Z czego sie robi i jak kokosową bitą śmietanę?

      1. Ania

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 W weekend postaram się upiec 🙂

  5. MajaPszczoła

    Właśnie zrobiłam i jest przepyszne! To moje pierwsze wegańskie ciasto i w ogóle nie czuję różnicy. 🙂 Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników, bo wyszło dość płaskie.
    Super przepis!

  6. Szalona_sabcia661

    Mam pytanie czy zamiast daktyli mogę dodać banany?

  7. Ania

    Czy masło orzechowe można zastąpić olejem kokosowym?

      1. Laurentina

        A innym olejem, np rzepakowym? Ile tego oleju dodać? Albo masłem zwykłym?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Może być zwykłe masło. Ilość taka jak masła orzechowego, a jeśli chodzi o płynny olej to ok 40ml

  8. Joanna

    Wiedzialam ze cos zoomnaialm jak doszlam do komentarzy
    Aquafaba

  9. Wioleta

    link usuniety
    Czy wyjdzie to ciasto bez jajek? Jak zmodyfikować przepis? Pozdr

    1. Paula

      Czym można zastąpić rozpuszczoną gorzką czekoladę?

  10. Patrycja

    U mnie po 20 minutach z termoobiegiem w 180C niestety się nie dopiekło – ale i tak smak jest wspaniały! Zastąpiłam daktyle słodzikiem i dodałam więcej aquafaby.

    1. Kasia

      U mnie to samo. Ciasto musiało siedzieć 35 minut

  11. Agata

    Wiem, ze daktyle dodaja wilgotnosci, a mozna je jakos zastapic ksylitolem dodajac cos jeszcze do ciasta?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można je zastąpić ksylitolem. Ciasto może będzie potrzebować odrobiny płynu. Można dolać wodę lub mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji.

  12. Dominika

    Czy daktyle można zastąpić eko syropem daktylowym? Ile go użyć w takim przypadku? Pozdrawiam

  13. Pyszne

    Czy można zastąpić daktyle?

  14. Monika

    A jaka funkcje pełni tutaj aquafaba? Można ominąć?

    1. Awatar użytkownika

      Zastępuje jajka. Scala i dzięki niej ciasto jest takie pysznie wilgotne w środku 🙂

  15. Ewelina

    Wygląda obłędnie – uwielbiam brownie ale z fasoli jeszcze nie robiłam, chyba najwyższa pora 😉

  16. Aga

    Wygląda prosto do wykonania i zachęcająco do spróbowania, może nawet się skusze kiedyś

  17. Angelika

    Fotki pierwsza klasa
    A ciasto z fasoli, no coz jestem w nim zakochana po uszy, najlepsze, naj bardziej czekoladowe a zarazem najdelikatniejsze ciasto jakie jadłam

  18. Tysia Gotuje

    Brownie to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast 🙂 z fasoli jest genialne! chociaż ostatnio robię także z batatów i muszę przyznać, że również świetnie smakuje. Super foty:)

Dodaj komentarz

Recipe Rating