by Katarzyna Anders

Brownie z wiśniami i orzechami laskowymi

Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWiśniePrzyjęcia i imprezyCzekoladaKuchnia amerykańska

Klasyczne, czekoladowe brownie przełamane rześkim smakiem wiśni i chrupiącymi podprażonymi orzechami laskowymi – połączenie jest rewelacyjne! Tym razem, do tej wiśniowej wersji, użyłam pół na pół czekolady gorzkiej z mleczną i dlatego zmniejszyłam ilość cukru – daje to nieco inny, czekoladowy, wspaniały smak. Spróbujcie koniecznie!

Brownie z wiśniami i orzechami laskowymi – przepis

Porcja

głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 230 g drobnego cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g podprażonych i obranych orzechów laskowych
  • 100 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)

Wykonanie

  • składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej - szczególnie jajka
  • w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
  • w misce umieścić jajka wraz z cukrem i roztrzepać lekko rózgą
  • do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
  • Jeśli nie mamy orzechów laskowych obranych i prażonych to najpierw to zrobić - tutaj instrukcja. Grubo posiekać orzechy (ja kroiłam tylko na pół), dorzucić do ciasta i wmieszać. Dorzucić też połowę wiśni i delikatnie wmieszać
  • ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozrzucić równomiernie drugą połowę wiśni i lekko zagłębić
  • piec w 170°C przez ok. 30 minut - aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
  • całkowicie wystudzić
  • brownie można dodatkowo posypać gorzkim kakao lub polać roztopioną czekoladą

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWiśniePrzyjęcia i imprezyCzekoladaKuchnia amerykańska
Przepis własny.