Ciasto piegusek z kremem i galaretką

Przepis z kategorii Ciasta z kremem 10 gru 2014 komentarze 2 drukuj przepis

Biszkopt z makiem przełożony pysznym kremem z warstwą galaretki, mocno nasączony ponczem ze słodką mleczną polewą na wierzchu to naprawdę smaczne, eleganckie ciasto. Bardzo ładnie się prezentuje i z powodzeniem może spełniać rolę tortu urodzinowego czy ciasta na święta.

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki cukru

Krem

  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Poncz

  • pół szklanki alkoholu
  • sok z połówki pomarańczy

Polewa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%

Dodatkowo

  • 1 galaretka

Wykonanie

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na lśniącą masę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy ją w dwóch partiach do masy, delikatnie mieszamy. Na koniec dosypujemy mak i mieszamy do połączenia się składników. Kwadratową foremkę o boku ok. 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy przez około 25 minut. Biszkopt studzimy na zewnątrz piekarnika. Gdy ostygnie, przecinamy go na dwa blaty.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. W płaskim naczyniu umieszczamy na dnie folię spożywczą i wylewamy galaretkę, chodzi o to, aby stężała jako płaska warstwa.

Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łączymy ze zmiksowanym serkiem, na koniec dodajemy kakao i dokładnie delikatnie mieszamy.

Aby przygotować polewę podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę mieszając do rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt dobrze nasączamy ponczem. Ciasto układamy w formie, w której piekł się biszkopt. Pierwsza warstwa to nasączony blat biszkoptu. Następnie wykładamy połowę kremu. Stężałą galaretkę ostrożnie układamy na kremie starając się, aby warstwa była jednakowej grubości. Część galaretki pozostawiamy na wierzch do ozdoby. Następnie wykładamy pozostały krem i nasączony drugi blat. Wierzch polewamy czekoladą i gdy zacznie zastygać, ozdabiamy galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego 🙂

Ciasto piegusek z kremem i galaretką
Ciasto piegusek z kremem i galaretką
jest autorką tego przepisu, tak samo jak 769 innych kulinarnych inspiracji na tym blogu kulinarnym ze zdjęciami. Ten przepis kulinarny został opublikowany dnia o w kategorii Ciasta z kremem. Możesz śledzić dyskuję o nim w kanale RSS 2.0. Możesz też dodać komentarz lub odpowiedzieć z poziomu własnej strony.

2 komentarze do przepisu Ciasto piegusek z kremem i galaretką

13 gru 2014 o 16:50 Kasia Januszek komentuje

To ciasto wygląda idealnie 🙂 I te warstwy 🙂

Odpisz na ten komentarz
12 mar 2015 o 8:47 Alicja komentuje

Czym mozna zastapic serek mascarpone?

Odpisz na ten komentarz

Dodaj komentarz

W związku z zalewem spamu komenatrze są moderowane, pojawią się zaraz po moim zatwierdzeniu.

Mój newsletter z przepisami

Bądź na bieżąco i subskrybuj

Partnerzy mojego bloga

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Tasty Query - recipe search engine

Blog kulinarny Oli

Znajdziesz tutaj przepisy kulinarne ze zdjęciami. Ciekawe przepisy kulinarne na ciasta. Sporo przepisów kulinarnaych na serniki. Zdjęcia kulinarne na blogu z przepisami. Fotografie potraw. Sprzedaż zdjęć kulinarnych. Przepisy kulinarne Oli. Notatnik kulinarny. Magazyn przepisów. Biblioteka smaków. Ulubione blogi kulinarne. Proste przepisy kulinarne. Tanie zdjęcia na sprzedaż. Blog kulinarny.