4 lutego 2015

Ciasto szpinakowe "Leśny Mech"


Ciasto, które zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych. Nie tylko ze względu na swój "nowy smak",ale przede wszystkim kolor-jest niesamowity!
Dodatek skórki cytryny i granatu sprawia,że szpinak nie jest tak bardzo wyczuwalny.
Przepis dostałam od mojej dobrej koleżanki Ani,która już jakiś czas temu zachwalała to ciasto. W końcu przyszedł czas by je zrobić i powiem Wam szczerze, naprawdę warto!

Dobrej środy dla wszystkich :)

Składniki na formę o średnicy 23 cm:
  • 450 g szpinaku
  • 250 g cukru, w tym 16 g cukru wanilinowego
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • 1 granat
Przygotowanie:

Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, a dno foremki wyłożyć papierem.
2. Jeżeli używamy szpiku mrożonego,należy go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli świeżego,należy go rozdrobnić blenderem na drobną papkę.
3. W dużej misce umieścić jajka. Dodać cukier i zmiksować aż do uzyskania kremowego koloru i  podwojenia objętości masy. 
4. Strużką wlewać olej, cały czas miksując. 
5. Przesiać mąki i delikatnie wymieszać masę łyżkę. Polecam najpierw dodać 1,5 szklanki mąki by masa nie była zbyt gęsta.
6. Na koniec dodać szpinak oraz skórkę z cytryny i wszystko wymieszać do połączenia się składników.
7. Przelać masę do foremki i piec 40-60 minut aż do suchego patyczka.
8. Wyjąć i ostudzić.

Krem:
1. Schłodzoną kremówkę ubić razem z mascarpone a pod koniec dodać cukier. Do czasu przełożenia trzymać w lodówce.

Podanie:
1. Ciasto oddzielić od ścianek formy i podzielić na 1/4 oraz 3/4. Na większą część-spód, wyłożyć masę śmietanową. 
2. Pozostawioną część pokruszyć na wierzch tortu, lekko ją przygnieść. Ozdobić granatem.
3. Wstawić do lodówki na 20-30 minut by masa lekko stężała.

Smacznego :)








2 komentarze:

Wydrukuj

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF