Ciasto z bananami i rabarbarem

Dzisiaj ciekawe ciasto, które łączy w sobie dwa smaki – banany i rabarbar. W przygotowaniu jest proste i również interesujące, ponieważ zrobione jest z twarogiem, mlekiem i olejem. Powstaje ciasto, które w konsystencji przypomina drożdżowe. Owoce zanurzone są w polewie zrobionej ze śmietany, jajek i budyniu. W smaku jest dosyć kwaskowate, więc polecam je osobom, które w szczególności lubią rabarbar.

ciasto z bananami i rabarbarem

Ciasto z bananami i rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
80g cukru
150g serka śmietankowego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Wierzch:
350g rabarbaru
2 banany
70g cukru + 3 łyżki
250g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

ciasto z bananami i rabarbarem

1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki . Posypać 3 łyżkami cukru i odstawić.

2. Ser krótko utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą soli.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę dodać do masy serowej, wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto (ja wymieszałam mikserem, ciasto będzie gęste jak drożdżowe).

4. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.

5. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.

6. Rabarbar dobrze osączyć. Banany pokroić w plasterki i wymieszać je z rabarbarem. Następnie mieszankę wyłożyć na ciasto w tortownicy.

7. Śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach z cukrem, jajkami i budyniem śmietankowym w proszku. Wylać ją na ciasto w tortownicy.

8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (proszę pod ciasto położyć folię lub dać blachę, żeby masa nie pobrudziła nam piekarnika, jeśli tortownica będzie nieszczelna). Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (gdyby masa z wierzchu zaczęła się za bardzo przypiekać, proszę nakryć ją folią aluminiową).

9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając nożem ciasto od brzegu tortownicy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

ciasto z bananami i rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

22 komentarze do “Ciasto z bananami i rabarbarem”

  1. Chciałam dopytać – serek śmietankowy, czyli jaki?
    Zawsze mam problem jeśli są tego typu serki w przepisach – nie jest to ser twarogowy, bo by tak pisało. Chodzi o serek typu bieluch? Ani nie słodki, ani nie wytrawny? Poleci Pani konkretny, który Pani używa?
    Dziękuje i pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz