Ciasto z cukinii – czekoladowe i intensywne

Czekoladowe ciasto z cukinii otwiera krótki cykl sezonowy, którego największą bohaterką będzie cukinia. Obecna na półkach sklepowych niemal przez cały rok, jednak to właśnie teraz jest na nią sezon.

Ciasto z cukinii w wersji czekoladowej jest niesamowite. Nawet najwięksi sceptycy, którym ciasta warzywne średnio smakują, jedzą je ze smakiem. Dzięki cukinii długo zachowuje świeżość i jest apetycznie wilgotne, a dzięki dużej ilości kropelek czekoladowych, trudno jest się mu oprzeć.

Moje dzieci uznały, że przypomina w smaku brownie. Nie do końca zgadzam się z tą opinią, jednak rozumiem co ją wywołało. To ciasto upieczone według tego przepisu jest tak intensywnie czekoladowe, że może kojarzyć się właśnie z brownie. Mnie osobiście kojarzy się z naprawdę intensywnym murzynkiem w wersji deluxe i polecam każdemu, kto lubi takie ciasta. A kto nie lubi ciast czekoladowych… Niewielu takich znam.

Spyta ktoś, po co używać warzyw do ciast, skoro i tak nie są wyczuwalne? Sama kiedyś się nad tym zastanawiałam i doszłam do oczywistych wniosków, że takie ciasta są nieco zdrowsze i lżejsze niż ich klasyczne odpowiedniki. Dzięki warzywnemu dodatkowi są też niesamowicie wilgotne i znacznie dłużej zachowują świeżość. Piekłam już ciasta z fasoli, cieciorki, buraków, groszku (tu zaskoczenie było chyba największe, ale mega pozytywne), a teraz także i z cukinii. Jestem pewna, że to nie koniec tych warzywnych eksperymentów. Wam również je polecam!

ciasto z cukinii czekoladowe

4.34 z 3 głosów

Czekoladowe ciasto z cukinii

Proste i intensywne ciasto z dodatkiem cukinii. Nie może się nie udać!
Porcji 8 porcji
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes

Składniki

  • 300 g cukinii
  • 200 g cukru trzcinowego Demerara
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 150 g posiekanej czekolady deserowej

Sposób przygotowania

  • Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odstaw. Po kilku minutach puści sok. Odciśnij go dokładnie. Nie będzie potrzebny.
  • Masło roztop i lekko przestudź.
  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  • Cukier utrzyj rózgą kuchenną z roztopionym masłem.
  • Dodawaj po jednym jajku stale ucierając. Do połączenia się składników.
  • Do masy dodaj odciśniętą cukinię i esencję waniliową. Wymieszaj.
  • Dodaj mąkę przesianą z sodą, proszkiem oraz kakao. Wymieszaj łopatką tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj 2/3 posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych. Wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy keksowej o długości ok 22-25cm wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej. Posyp pozostałą czekoladą i piecz około 50-55 minut w 175 stopniach C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Ostudź.
Okazja: Deser, Podwieczorek, Przyjęcie
Rodzaj dania: Ciasta z warzywami, Wypieki
Słowa kluczowe: cukinia, czekolada

 

ciasto z cukinii łatwe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close