5/13/2020

5/13/2020

Deser jogurtowy z chia i borówkami


Wiosenna aura sprzyja lekkim, owocowym deserom. Co prawda sezon na owoce takie jak borówki dopiero przed nami, ale ja powoli już się na niego przygotowuję i opróżniam zamrażarkę z ostatnich mrożonych owoców, aby zrobić miejsce na nowe. I tak powstają lekkie desery na bazie jogurtu, idealne jako słodka przekąska, lub śniadanie.

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki nasion chia
  • domowa granola
  • orkisz ekspandowany
  • borówki (u mnie mrożone)
  • miód

Wykonanie:
Około 1/3 porcji jogurtu mieszamy z nasionami chia, odstawiamy do nąpęcznienia na około 20 minut. Pozostały jogurt wlewamy do miseczek, nakładamy puddding z chia, borówki, posypujemy granolą i orkiszem. Dodajemy miód według uznania.


2 komentarze:

  1. Świetnym dodatkiem do takiego deseru jest masło orzechowe. Ma wiele cennych właściwości odżywczych, a przy okazji podkręci smak deseru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, następnym razem na pewno wypróbuję :-)

      Usuń