Domowe gofry na krupczatce – lekkie i chrupiące

Domowe gofry na mące krupczatce to jeden z moich ulubionych przepisów na gofry. Bez bicia piany, długiej listy składników, czy leżakowania i wyrastania.

Ciasto na te domowe gofry zwyczajnie się miesza i może lądować w rozgrzanej gofrownicy. Posiłek w kilka chwil może być gotowy. O dodatkach nie wspominam. Tu można bowiem puścić wodze fantazji.  Od kultowego w tym przypadku już cukru pudru, po pyszne, domowe konfitury, bitą śmietanę lub świeże owoce. Trudno mi się jednoznacznie określić, którą wersję lubię najbardziej. Skłaniałabym się chyba ku konfiturze malinowej, którą widzicie na zdjęciach w tle.

Takie gofry mogą stanowić rodzinne śniadanie, albo szybki i smaczny podwieczorek. Kto oparłby się takim gofrom! W moim domu nie ma takiej osoby! Przygotowanie ich na mące krupczatce nie tylko pozwoli zużyć jej nadmiar zalegający w szafkach po pieczeniu ciasteczek, ale też sprawi, że staną się pysznie chrupiące i niepowtarzalne. Przyznam szczerze, że przepis powstał gdy w okazało się, że krupczatka to jedyna mąka w szafce. Przypomniałam sobie, że podobnie kiedyś zrobiłam z naleśnikami na wakacjach. Wiadomo, że w domkach letniskowych bywa krucho z zaopatrzeniem, a głód nie czeka. Naleśniki wyszły wyborne i podobnie stało się z goframi. Były to najlepsze domowe gofry, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Przepis zagościł u nas na stałe i Wam też polecam go wypróbować!

domowe gofry na krupczatce

3.70 z 13 głosów

Domowe gofry na krupczatce

Smaczne, lekkie i chrupiące gofry do przygotowania w kilka chwil.
Porcji 9 sztuk
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty

Akcesoria

  • Gofrownica

Składniki

  • 275 g mąki krupczatki 1,5 szklanki
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju 1/2 szklanki
  • 180 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej lub zwykłej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 g cukru pudru lub drobnego

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej gofrownicę.
  • W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
  • Dodaj jajka, olej, mleko oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
  • Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piecz do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
  • Upieczone gofry układaj pionowo do odparowania, aby nie zmiękły.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Okazja: Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania: Do lunchboxa, Mączne, W plener
Słowa kluczowe: gofry

domowe gofry

 

Join the Conversation

  1. Niestety niezjadliwe. Gumowe. Bez smaku..

  2. Gofry wyszły dobre. Ważniejsze od przepisu jest moc gofrownicy.

  3. Naprawde fajny przepis! Wszystko się udało!

  4. Smak dzieciństwa mi się przypomniał.Cały zapach po mieszkaniu się rozchodził.Właśnie takie zrobię dziś na kolację.Super przepis.

  5. Gofry to moje ulubione z dzieciństwa danie które teraz gości w moim domu.Fajne przepisy.

  6. Gofry to moje ulubione z dzieciństwa danie które teraz gości w moim domu.Fajne przepisy będę tu często zaglądać.

  7. Super szybki w miarę przepis,który na pewno zagości u nas na stałe.Bardzo dziękuję.

  8. Wyszły rewelacyjnie i będą u nas gościły częściej.Dziękuję.

  9. Syty i smaczny posiłek który nie wymaga dużo produktów.

  10. Szybki i skuteczny przepis .Dziś będą robione po raz trzeci .Proszę o więcej takich przepisów .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close