3/25/2019

3/25/2019

Domowe tortille z serkiem z łososia i falafelami z bobu i ciecierzycy



Zaczęła się już kalendarzowa i astronomiczna wiosna. Pogoda co prawda jest jeszcze bardzo różnorodna, ale w naszej codziennej diecie chyba coraz częściej mamy już ochotę na dania bardziej lekkie, kolorowe i "świeże" niż te z okresu jesienno-zimowego. Dlatego dziś iście wiosenna kompozycja pełna soczystej zieleni: domowe tortille z serkiem z łososia i falafelami z bobu i ciecierzycy. Wymagają trochę uwagi i przygotowań, ale efekt jest powalający. Więc jeśli macie chwilę czasu - koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
Falafele:

  • około 300 g bobu (ja użyłam mrożonego)
  • 1 słoik ciecierzycy (lub około 150 g ugotowanej)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1 szklanka panieru z ciecierzycy, kaszki kukurydzianej lub bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Tortille:
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki gorącej wody
  • łyżka oliwy
  • sól
Dodatki:
  • 150 g kremowego serka kanapkowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • opcjonalnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • mix sałat
  • ugotowany zielony groszek
  • ser typu feta

Wykonanie:
Przygotowujemy tortille. Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie, dodajemy oliwę, sól oraz stopniowo wodę, zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy na około 10 minut.
Bób gotujemy, odcedzamy wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy ciecierzycę, cebulę, czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i całość miksujemy na w miarę jednolitą masę. Z masy formujemy małe kotleciki (jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy do niej panieru z ciecierzycy/kaszki kukurydzianej/bułki tartej. Uformowane kotleciki obtaczamy w panierze z ciecierzycy, kaszce kukurydzianej lub bułce tartej. Smażymy na oleju, na złoty kolor z dwóch stron.
Serek, łososia, sól, pieprz i sok z cytryny miksujemy blenderem na jednolity krem. Jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać nieco jogurtu naturalnego.
Z ciasta odrywamy kawałki, cienko wałkujemy, a następnie smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Na ciepłe tortille nakładamy serek, wykładamy sałatę, kilka kotlecików, posypujemy groszkiem i pokruszonym serem feta. Zwijamy w rulon, możemy dodatkowo polać jogurtem naturalnym. Podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz