2/23/2017

2/23/2017

Donaty z polewą czekoladową oraz karmelową i orzechami








Co prawda w Tłusty Czwartek zazwyczaj rządzą tradycyjne pączki, obficie wypełnione konfiturą, bądź innym słodkim nadzieniem, ale my dziś pokusiliśmy się o amerykańską wersję pączka - nie mniej smaczne i znane - donaty. To pączek bez nadzienia, z charakterystyczną dziurką w środku. Jako, że nie ma nadzienia, możemy poszaleć z wariacjami na temat polewy, jaką udekorujemy nasze pączki. My wybraliśmy dwa warianty, oto one:

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 6-8 żółtek
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • 100 ml rumu/Brendy lub kieliszek spirytusu  
  • 0,5 laski utartej wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 czekolada deserowa
  • około 1/2 szklanki kremu toffi
  • około 1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych
  • smalec do smażenia (około 6 kostek)


Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 5 łyżek mąki, trochę cukru i niepełną szklankę ciepłego mleka (mleko nie może być zbyt gorące, aby nie sparzyło drożdży). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło należy roztopić i ostudzić.  Następnie ucieramy mikserem żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli.
Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z drożdży, zmiksowaną masę jajeczną, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto, dodajemy tłuszcz i wanilię, zagniatamy ponownie. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować donaty - wałkujemy porcje ciasta na grube placki, wykrawamy dużą szklanką kółka. W środku każdego robimy małą dziurkę, odkładamy na kilka chwil, aby wyrosły (przykrywamy ściereczką).
Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, z dwóch stron. Gdy ostygną polewamy je rozpuszczona czekoladą oraz nakładamy na nie krem toffi, wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz