czwartek, 19 czerwca 2014

drożdżowe paszteciki z parówkami

Jednym z najprostszych przepisów na parówki w cieście są prawdopodobnie paszteciki z gotowego ciasta francuskiego. Dzisiaj podniesiemy trochę poprzeczkę w tym przepisie i parówki owiniemy w ciasto drożdżowe. Zdecydowanie lepsze są w tej wersji. Ciasto drożdżowe jest delikatne. Możemy podać je z prostym sosem majonezowo-musztardowym lub po prostu z majonezem wymieszanym z ketchupem. 
Szybko znikają z talerzy, więc może warto zrobić je z podwójnej porcji? :-)
Polecam!

A przy okazji obwieszczam, iż płaszkowo jest wreszcie na facebook'u :-)
https://www.facebook.com/pages/P%C5%82aszkowo-blog-kulinarny/312641875562311
Zapraszam :-)



Składniki (10 sztuk):
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
15 g świeżych drożdży
1 jajko
5 łyżek roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

5 parówek
2 łyżki sezamu

sosy do podania:
majonezowo-musztardowy: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki musztardy miodowej
majonezowy z ketchupem: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki ketchupu

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito.
Jajko rozmącamy widelcem w kubku, 1 łyżkę odkładamy do posmarowania pasztecików przed upieczeniem,
Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier i 1 czubatą łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodajemy rozmącone jajko, sól, roztopione masło i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 8 do 10 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze przez chwilę i dzielimy na 10 różnych części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie na blacie stolnicy rolujemy do uzyskania długiego wałeczka o długości ok. 30 cm.
Parówki przekrawamy na pół. Każdą owijamy dość ciasno wałkiem ciasta. Układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 28 do 30 minut.

Paszteciki możemy podać z sosami: majonezowo-musztardowym lub majonezowym z ketchupem (składniki łączymy w proporcji 1:1).

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ale pięknie i pysznie wyglądają, a ja dziś robię kabanosy w cieście francuskim (,kuchnia lidla,), również bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis