8/12/2020

8/12/2020

Jagodowo-kakaowy pudding chia

Pozostajemy dalej w klimacie lekkich, owocowo-jogurtowych propozycji, które podczas wysokich, letnich temperatur sprawdzą się jako posiłek o każdej porze dnia. W dodatku niezwykle  łatwo się je przygotowuje, są zdrowe i pyszne. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, zapraszam Was po przepis.


Składniki:
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki jagód
  • 1 łyżka kakao + 2-3 łyżki ciepłej wody lub mleka
  • około 6 łyżek nasion chia
  • miód
  • borówki, jeżyny do dekoracji

Wykonanie:
Jogurt dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy jagody i miód do smaku, miksujemy blenderem. Następnie dodajemy 3 czubate łyżki nasion chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby nasiona napęczniały.
Do drugiej części jogurtu dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie/mleku oraz miód do smaku, a także 3 łyżki nasion chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby nasiona napęczniały.
Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, na dno szklanek wkładamy najpierw pudding kakaowy, następnie warstwę jagodową. Wierzch dekorujemy porządną ilością dostępnych owoców, np. borówek, jeżyn.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz