fbpx
Fit Na słodko

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Tak, tak, dobrze widzicie… chlebek bananowy ma poważną konkurencję – jogurtowy chlebek z mango FIT. Mięciutkie, pełne smaku, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.

Dodatkowo, jogurtowy chlebek z mango to całkiem pożywna i zdrowa alternatywa. Jedyny grzeszek jaki skrywa w sobie to czekolada, ale bez obaw możecie ją pominąć, zapewniam, że dalej będzie pysznie.

Miłego dnia!

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Jogurtowy chlebek z mango FIT to mięciutkie, bardzo aromatyczne, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Czas przygotowania:10 minutes
Czas pieczenia:40 minutes
Czas całkowity:50 minutes
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Tagi: biała czekolada, deser, fit, jogurt naturalny, ksylitol, mango, proste ciasto, pulpa z mango, szybkie ciasto
Ilość porcji: 10 porcji

Składniki:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (ok. 270 g) pulpy z mango
  • szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
  • szklanki (80 ml) oleju
  • szklanki (70 g) ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny, pulpę z mango i olej.
  • Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz posiekaną białą czekoladą (opcjonalnie) i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 12 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4.8/5 - (11 votes)

(6) Komentarzy

  1. Róża says:

    Drugi raz wyszedł zakalec, robię wszystko wg przepisu 🙁

    1. Cześć Róża, jedyne co mi przychodzi do głowy to najważniejsze, aby jak najkrócej mieszać mokre składniki ze suchymi, nie muszą być dokładnie wymieszane, u mnie czasami troszkę ciasto wygląda jak niedomieszane. Duga rzecz to składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To są dwie rzeczy, z powodu których na początku najczęściej nie wychodziły mi mokre ciasta. Ale dla ułatwienia, możesz również spróbować dodać odrobinę mniej pulpy z mango, jeżeli ciasto jest zbyt mokre.

  2. Marta says:

    Robiłam dwa razy i dwa razy zakalce takie, że masakra. Nigdy w życiu mi takie nie wychodziły.

    1. Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub składniki nie miały temperatury pokojowej.

  3. Mi dziś pięknie wyrastało, jak tylko wyjęłam z piekarnika opadło 🙁

    1. Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub może składniki nie miały temperatury pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *