Kruche rogaliki z jagodami
"Dopóki możemy cieszyć się tymi małymi skarbami - jagodami, chcę Wam zaproponować jak najwięcej możliwości ich przygotowania, mając nadzieję, że przypadną Wam one do gustu i z łatwością je przygotujecie i ze smakiem później zjecie :) Dziś prosta propozycja na letni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!"
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 80 g cukru
- 80 g masła
- jajko
- szklanka jagód
- cukier
Sposób przygotowania:
Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce jagód i szczypcie cukru i zawijamy, formując rogaliki.
Przekładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 10-15 minut - do zarumienienia.
Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
pysznie wyglądają, też dzisiaj robiłam rogaliki tylko z czekoladą:) piękny kotek:)
OdpowiedzUsuń