M

Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami

Dodaj do Ulubionych

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oleju

 

Marynata cytrynowa do kurczaka:

  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i wyparzonej)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

 

Sos czosnkowy:

  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • odrobina startego parmezanu do wykończenia dania

 

Przygotowanie:

Przygotować marynatę:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce.

Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty.
Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut (a najlepiej na całą noc).

Kurczaka usmażyć na dwóch łyżkach oleju (około 4-5 minut). Przełożyć na talerz i odstawić na bok.

Zacząć gotować spaghetti al dente. Minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu.

Przygotować sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub umyć.
Wlać oliwę, dodać masło i roztopić na średnim ogniu.
Dodać czosnek. Podsmażyć, aż zmięknie i zacznie lekko pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony czosnek nabiera goryczy i jest gorzki).
Dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę.

Wlać bulion z kurczaka, gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem.

Usmażonego kurczaka włożyć do sosu, dodać odcedzony makaron spaghetti.
Wymieszać. Podgrzać wszystko w sosie przez pół minuty.
Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Wyłożyć na talerze. Posypać odrobiną startego parmezanu. Ozdobić natką pietruszki.

Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami

źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz