by Katarzyna Anders

Makówki

MigdałyOrzechy włoskieDeseryRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieMakKuchnia polska

Tradycyjne śląskie makówki, to słodka potrawa wigilijna z mielonego maku, bakalii i pieczywa z dodatkiem miodu i mleka, przygotowywana głównie na Śląsku.

Jako pieczywa używa się chałki, słodkich bułek lub bułek zwykłych. W moim domu od zawsze przygotowujemy makówki z użyciem zwykłych bułek i ten przepis Wam podaję i polecam :) Moim zdaniem sama masa makowa jest już wystarczająco słodka i zwykłe bułki dobrze do niej pasują. Natomiast jeśli wolicie użyć chałki, to polecam Wam przepis na idealną, domową chałkę.

Bakalie to rodzynki, migdały oraz orzechy włoskie.

Makówki przygotowujemy z mielonego maku. Dobrej jakości świeży mak najlepiej zmielić w piekarni – przed Świętami wiele piekarni świadczy taką usługę. Obecnie można też kupić gotowy mielony, suchy mak. Na polskich rynku jest przynajmniej jedna firma, która go oferuje – bardzo polecam – mak zawsze był dobry i świeży. Odradzam natomiast gotowe masy makowe z puszek, które są już aromatyzowane i zawierają różne dodatki.

Przepis jest na 6 mis sporej wielkości – to naprawdę duża ilość makówek, ale u mnie w rodzinie jest na nie zapotrzebowanie – makówki są rozdawane :) Tak więc śmiało zmniejszajcie ilość o połowę lub nawet o 2/3. Oczywiście ilość wszystkich składników dzielmy proporcjonalnie.

W makówkach najważniejsze jest to by były mokre. Masa makowa ma mieć konsystencję mokrego rzadkiego piasku, a finalna makówka również ma być mokra. Dlatego jeśli na którymś etapie uznacie, że przydałoby się więcej wody lub mleka niż w przepisie, to użyjcie większej ilości.

Makówki należy koniecznie przechowywać w lodówce i takie zimne najlepiej też smakują. Ze względu na zawartość mleka, makówki mają dość krótką trwałość, bo tylko do kilku dni.

Makówki – przepis

Porcja

6 sporej wielkości szklanych misek

Składniki

masa makowa

  • 1,5 kg maku, dwukrotnie zmielonego
  • 1 łyżka masła
  • ok. 2,5 l gorącej, przegotowanej wody
  • 350 g rodzynek
  • 200 g migdałów
  • 250 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki olejku migdałowego
  • 1 kropla olejku cytrynowego
  • 350 g cukru
  • 80 g cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ok. 1 l mleka
  • 8 do 10 bułek pszennych, jasnych np. poznańskich

do moczenia bułek

  • ok. 1,5 l mleka
  • 1,5 szklanki cukru

Wykonanie

  • migdały, jeśli nie są obrane, to sparzyć wodą i obrać, a następnie pokroić niezbyt drobno. Można też użyć migdałów w słupkach
  • orzechy włoskie posiekać niezbyt drobno
  • rodzynki przepłukać gorącą wodą
  • w dużym garnku dać łyżkę masła oraz cały zmielony mak
  • następnie lać gorącą wodę - ok. 2,5 l lub więcej, aż do momentu gdy mak będzie miał konsystencję mokrego piasku
  • pod makiem z wodą włączyć mały ogień i mieszać, by mak się nie przypalił. Będziemy gotować masę makową na małym ogniu przez około 1 godzinę
  • od razu dodać wszystkie bakalie, olejki i miód
  • ciągle mieszać mak - będzie on z czasem gęstnieć
  • po około 20 minutach zagotować 1 l mleka i dolać do maku mniej więcej połowę tego mleka
  • dodać do maku cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać
  • teraz dolewać gorące mleko wedle potrzeby, tak by mak miał ciągle konsystencję dość rzadkiego, mokrego piasku - taki ma być na koniec gotowania. Jeśli musicie dolać nawet więcej mleka niż w przepisie, to zróbcie to - ważne by masa makowa była mokra
  • zagotować ok. 1,5 l mleka do moczenia bułek. Gdy mleko się przegotuje posłodzić je cukrem
  • pokroić bułki na kromki grubości ok 1,5 cm
  • wrzucić kilka kromek do gorącego, słodkiego mleka i dać im dobrze namoknąć. W miarę układania warstw moczyć kolejne kromki, tak by zawsze mieć przygotowane mocno namoczone kromki. Być może będzie potrzebne więcej mleka niż w przepisie. Wtedy należy go dorobić, bo bułki muszą być naprawdę mokre
  • w szklanej misce układać warstwy: warstwa masy makowej grubości ok. 2 do 3 cm, następnie warstwa bułek, znów masa makowa i tak aż do napełnienia misy. Kończymy warstwą masy makowej
  • układamy makówki w kolejnych miskach, aż wykorzystamy całą masę makową
  • następnie dajemy makówki do lodówki i tam przechowujemy do kilku dni

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyOrzechy włoskieDeseryRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieMakKuchnia polska
Przepis z domu rodzinnego