niedziela, 3 czerwca 2012

Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli

Muffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki. Chyba spróbuję do nich niebawem dodać rabarbar, bo to najwyższy czas :) Wersja sfotografowana jest z klasycznym dodatkiem czekolady.

Druga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju kremy i posypki to już standard. To widzicie na górnej fotografii. Poniżej motylki z czubka muffinki przekrojonego na pół, które usiadły sobie na bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej półeczki, tam też znajdziecie przepis na ciasto.
 
Składniki:
100g miękkiej margaryny
225g cukru dramadera
2 jajka
150ml jogurtu naturalnego
5 łyżek mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się standardowa :))
100-200g czekolady lub groszków czekoladowych (ilość wedle uznania i tego co znajdziecie w szafce)

300g śmietany 30% do ubicia
łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
Mikserem utrzeć margarynę z cukrem.
Dodać jajka, jogurt i mleko, wymieszać na gładką masę.
Dodać sodę i mąkę, wymieszać na gładką masę.
Dodać czekoladę i wymieszać.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu.
Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym.
Upieczone maffinki ostudzić na kratce. 

Dekoracja z motylkiem:
Odkroić wierzch zimnej muffinki. Przeciąć na pół. Na dolnej części udekorować śmietaną lub kremem. Połówki ułożyć w kształt motyla.
Podawać łakomczuchom i patrzeć jak pałaszują :)



5 komentarzy: