by Katarzyna Anders

Naleśniki – idealne ciasto naleśnikowe

Placki, pierogi, kluskiWegetariańskieNaleśniki

Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach. To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Naleśniki wychodzą idealne i pyszne (do czego przyczynia się masło klarowane).

To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np. na krokiety, czy do zapiekania z mięsnymi lub warzywnymi nadzieniami.

Ciasto może Wam się wydawać rzadkie, ale takie właśnie ma być – rozlewajcie je cienką warstwą na patelni, a wyjdą Wam cieniutkie, pyszne naleśniki. W odpowiedniej ilości ciasta na porcję możecie zorientować się już podczas pierwszego przygotowania – podana w przepisie ilość wystarcza idealnie na 6 naleśników z klasycznej patelni naleśnikowej. Jeśli wyjdzie Wam mniej sztuk, to znaczy, że mogliście śmiało dawać mniej ciasta na porcję.

Bardzo polecam ten przepis!

Naleśniki – idealne ciasto naleśnikowe – przepis

Porcja

na 6 sztuk

Składniki

  • 100 g mąki
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
  • 1/3 łyżeczki soli

do posmarowania patelni

  • niewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub oleju

Wykonanie

  • składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
  • patelnie nasmarować masłem klarowanym za pomocą papierka - taka ilość tłuszczu wystarczy
  • rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
  • podawać z dowolnym nadzieniem - w wersji słodkiej, lub wytrawnej. Te naleśniki można również zapiekać, podsmażać lub użyć do zrobienia krokietów

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiWegetariańskieNaleśniki
Przepis własny.