poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pieczone podudzia z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem (Roasted chicken drumsticks with cherry tomatoes and garlic)



Pytam się 'g d z i e jest słońce'? No gdzie...?!
Słońca brak. Energii do życia brak. Ciepła brak. 
Wybaczcie mój pesymizm, ale jedynym tematem w obrębie którego poruszam się w ciągu ostatnich kilku dni jest JAK BARDZO, BARDZO JEST MI ZIMNO.
Tak... chyba się od zimna ODzwyczaiłam.. a na samą myślę, że o b i e k t y w n i e to wcale jeszcze tak z i m n o nie jest, i że na pewno będzie jeszcze gorzej, robi mi się niedobrze. 

Najchętniej sprawiłabym sobie kombinezon puchowy, taki jak mają himalaiści. 
Zapięłabym się w nim po same oczy (!) i najchętniej w ogóle z niego nie wychodziła... 

Tym optymistycznym akcentem kończę narzekanie i płynnie przechodzę do .. kurczaków. 
Kolejny pomysł na obiad, który dosłownie (!) robi się sam. 
Przygotowanie naczynia żaroodpornego z całą jego pyszną zawartością zajmuje max 10 min, wrzucamy do piekarnika, a reszta robi się sama. 

Prosto i pysznie. Czosnek i pomidory nadają mięsu cudnego smaku. 
Na koniec nie zapomnijcie wytrzeć pieczywem aromatycznej oliwy z dna naczynia. 

Smacznego! 







Pieczone podudzia z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem. 
(porcja dla 3 - 4 osób)


12 - 14 podudzi z kurczaka
ok. 400 - 500 g pomidorków koktajlowych*
2 główki czosnku
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
ulubione przyprawy do kurczaka* (użyłam soli, pieprzu i mielonej papryczki Piri Piri dla podkręcenia ostrości. Użyłabym też rozmarynu, ale się skończył... )

pieczywo, do podania

*można użyć dowolnych małych pomidorków. 


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, szczodrze polewamy oliwą, doprawiamy ostrą papryką lub czym tylko lubicie :-)
Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i czosnek (jedną główkę obrałam i powtykałam ząbki czosnku pomiędzy kurczaka; drugą pozostawiłam nieobraną, przekrojoną na pół). 

Pieczemy przez ok 1,5 h, aż udka będą pięknie zarumienione. 

Podajemy gorące, ze świeżym pieczywem. 

Smacznego!



•               •               •




Roasted chicken drumsticks with cherry tomatoes and garlic.
(portion for 3 - 4 persons)


12 - 14 chicken drumsticks
approx. 400 - 500 g cherry tomatoes *
2 bulbs of garlic
olive oil
salt and freshly ground pepper
favorite spices for chicken * (I used salt, pepper and ground Piri Pir. I wanted to use also fresh rosemary but I run out of it...)

fresh bread, to serve

* You can use any small tomatoes.


Preheat oven to 180 C degrees. 

Wash chicken, dry it with a paper towel, rub with salt and pepper. Arrange chicken legs in a casserole, drizzle generously with olive oil, season with hot pepper, or with whatever You like:-)
Put some cherry tomatoes and garlic on top (I’ve peeled one bulb and put the garlic cloves between the chicken; second bulb left unpeeled, just cut in half).

Roast for about 1.5 hours, until the drumsticks are beautifully golden brown.

Serve hot with fresh bread.

5 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie smacznie wyglądają. Piękne zdjęcia Kochana.
    Ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Wyglada tak smakowicie, ze musze koniecznie wyprubowac Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co do zimna...Znalazłam sposób. W zimie gdy było minus 15 stopni chodziłam w rozpiętej kurtce bo było mi gorąco- w ciąży;p. Ale fakt to rozwiązanie na jeden sezon:-). Co do kuchni warto gotować w te zimne wieczory a to jedzenie wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis na szybki rodzinny obiad. Wygląda niezwykle apetycznie nawet przed upieczeniem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!