Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem

przez Zuzanna
Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem

Pogoda jest teraz bardzo zwodnicza. Kusi nas słońcem i wiosenną aurą, a gdy zdecydujemy się wyjść na spacer, smaga porywistym wiatrem. Myślę więc, że rozgrzewające potrawy jeszcze co najmniej do kwietnia będą na tapecie. Jak ta prosta i sycąca zupa z warzywami, fasolą i jarmużem doprawiona kuminem i ognistą pastą harissa, która szczególnie spodoba się miłośnikom pikantnych smaków. 

Przepis na tę inspirowaną Tunezją zupę znalazłam w książce \”New Feast\” Grega Malouf i Lucy Malouf. Robi się ją prosto w zaledwie kilka chwil, a otrzymujecie garnek pełen zdrowia, który syci i tak po prostu wywołuje uśmiech na ustach :) Choć ogień harissy równoważy tu miód, to ostrzegam, że zupa jest ostra. Możecie ewentualnie dodać mniej harissy, choć wtedy efekt smakowy pewnie nie będzie tak piorunujący. Ale nie pomijajcie jajka na twardo, bo jego dodatek to strzał w dziesiątkę.

➤ Pastę harissa możecie zrobić samodzielnie w domu, albo kupić w sklepach z produktami arabskimi i typu kuchnie świata.

 

Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 por, biała część, drobno pokrojony
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na plasterki
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone na plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki harissy (domowej lub ze sklepu)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 puszka białej fasoli, odsączona z zalewy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki
  • do podania: 2 jajka na twardo, listki selera naciowego lub natka pietruszki, świeży chleb

 

Przygotowanie zupy z fasolą i harissą:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora, selera naciowego i marchewkę. Smaż przez ok. 8-10 minut aż zmiękną, następnie dodaj czosnek, kmin rzymski, harissę oraz miód i smaż kilka chwil mieszając, niech warzywa obtoczą się przyprawami i zaczną nimi pachnieć.
  2. Do garnka wrzuć fasolę, pomidory z puszki i wlej bulion. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  3. Teraz do zupy dodaj wybrane zielone liście i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Gotową zupę posyp natką pietruszki lub nacią selera i podawaj z jajkami na twardo.

Podobne wpisy