niedziela, 6 lipca 2014





Oto kolejny przepis, który powstał dzięki przepysznemu Tofu marki Polsoja. Przyznam szczerze, że ,,tofurnik" - wegański sernik z tofu - był dla mnie totalną nowością i kompletną improwizacją. W trakcie przygotowań przychodziły mi do głowy pomysły na składniki, które w rezultacie dały niesamowicie smaczny i oryginalny smak. Gorąco polecam miłośnikom kulinarnych eksperymentów oraz wielbicielom niekonwencjonalnych smaków!
Składniki:kruchy spód:         1,5 szklanki mąki pszennej

      3 łyżki kakao  

       4-6 łyżek cukru pudru
          1/4 szklanki oleju kokosowegotofurnik:     3 kostki tofu naturalnego Polsoja
       250 g pistacji ( w łupinach)  
   



           1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego)       

      8 kopiastych łyżek cukru pudru

          1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

         1 opakowanie budyniu waniliowego

Biała polewa:

      1/3 szklanki cukru pudru




     1/3 szklanki masła kakaowego

           1 łyżka mleka sojowego w proszku 

+

        pistacje do ozdoby


Wykonanie:

spód:

Mąkę, cukier i kakao mieszamy, dodajemy olej, wyrabiamy kruche ciasto, które wgniatamy w spód formy o średnicy 20 cm.

tofurnik:

Pistacje pozbawić łupinek, zmielić bardzo dokładnie. Tofu odsączyć.  Mleczko kokosowe oddzielić od ,,śmietanki". Śmietankę kokosową, tofu, budyń, cukier i proszek do pieczenia połączyć z pistacjami (najlepiej zmiksować). Całość wylać na kruchy spód. Piec w temperaturze 180 stopni

polewa:

Masło kakaowe roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, mleko przesiać, dodać do masła, mieszać aż do połączenia wszystkich składników. Polać sernik, wierzch posypać posiekanymi pistacjami!

Polecam schłodzić przed podaniem.

Smacznego!










Ps. Chciałabym Was serdecznie zaprosić do polubienia mojej strony na facebooku. Będą się tam pojawiać zapowiedzi oraz ,,kulisy" mojej kuchni ;-)