6/05/2020

6/05/2020

Pizza na zakwasie ze szparagami i cukinią oraz z gruszkami i gorgonzolą


Próbowaliście kiedyś pizzy na zakwasie? Szczerze mówiąc ja przez długi czas podchodziłam do niej dość sceptycznie (pewnie także dlatego, że nie byłam do końca za pan brat z zakwasem). Ale ostatnio to się zmieniło i podczas domowej produkcji chleba postanowiłam spróbować z pizzą. Muszę przyznać, że pizza na zakwasie to zupełnie inny wymiar smaku. Ja co prawda od dawna stosuję długą fermentację ciasta na pizzę (co najmniej 12-14 godzinną), ale taki długi okres dojrzewania połączony z charakterystycznym posmakiem zakwasu jest naprawdę nieziemski. Polecam Wam ogromnie. Jest przy tym wszystkim trochę zabawy, bo trzeba mieć zakwas, wziąć pod uwagę czas składania i oczekiwania. Ale smak jest tego wart, mogę Wam to obiecać.


Składniki*:

  • 450 g maki pszennej, najlepiej typ 00
  • 310 g letniej wody
  • 10 g drobnej soli
  • 90-100 g aktywnego zakwasu (ja użyłam pszennego, ale może być żytni)
Dodatki:
  • szparagi
  • cukinia
  • gruszki
  • gorgonzola
  • mozzarella
  • 250-300 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, mieszamy dłonią do połączenia składników (nie wyrabiamy, tylko mieszamy do połączenia). Przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach wierzch ciasta posypujemy solą, wgniatamy ja w powierzchnię ciasta. Następnie dodajemy aktywny zakwas, składamy ciasto jak na chleb (tutaj pomocny filmik). Składamy kilka razy do momentu aż ciasto połączy się z zakwasem. Przykrywamy je folią, odstawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach jeden raz składamy ciasto (tak jak na filmiku). Przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach ponownie je składamy, znów przykrywamy folią i odstawiamy na około 12 godzin w temp. pokojowej (powinno zwiększyć swoją objętość 2-krotnie). Dzielimy ciasto na 2 porcje, formujemy z nich kulki. Każdą wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 40-60 minut (w takiej formie, w lodówce mogą poczekać na pieczenie przez około 2-3 dni).

Blaszkę (lub kamień do pizzy) nagrzewamy w piekarniku.
Po schłodzeniu ciasto rozciągamy na papierze do pieczenia.
Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smarujemy sosem pizzę. Na wierzchu układamy: Pokrojone wzdłuż szparagi, cukinię i mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Przekładamy pizzę na rozgrzaną blaszkę, pieczemy w temp. 240C przez około 8-10 minut.
Drugą pizzę również smarujemy sosem śmietanowym, układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Przekładamy pizzę na rozgrzaną blaszkę, pieczemy w temp. 240C przez około 8-10 minut. Tuż po wyjęciu posypujemy obficie gorgonzolą. Można dodatkowo posypać pizzę orzechami włoskimi.

*przepis na pizzę pochodzi z książki "Mąka, woda, drożdże, sól" Kena Forkish'a.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz