Placki z cukinii z groszkiem

Placki z cukinii robiłam nie raz i nie dwa. W repertuarze bywały placki z cukinii z ziemniakami, raz z fetą, a innym razem znowu z groszkiem. I te z groszkiem prezentuję dzisiaj.

Placki z cukinii z groszkiem przypominają odrobinę warzywne racuszki, a nie klasyczne placki, ale dzięki temu są bardzo pożywne. Są też puszyste, lekkie i niezbyt mocno nasiąknięte tłuszczem. Świetnie smakują na śniadanie, czy lunch, ale także szybką kolację i przekąskę w plenerze.

Robi się je naprawdę bardzo szybko i w zasadzie można zrobić to przed wyjściem do pracy, czy szkoły. Nie trzeba długich przygotowań, ani kombinowania. Takie placki to kompletne danie na każdą okazję. Świetnie smakują z jogurtem lub sosem czosnkowym. Wyobrażacie to sobie? Na pewno!

Najeżone soczystą cukinią i pękającym zabawnie pod zębami groszkiem placki uwielbiają nie tylko dzieci. Mnie osobiście bardzo smakują i podoba mi się, że są takie wygodne w przygotowaniu i jedzeniu. Lubię zabierać je w podróż, bo są pyszne nie tylko od razu po przygotowaniu, ale też kilka godzin po przyrządzeniu nie tracą na jakości. A wiemy doskonale, że z takim jedzeniem bywa różnie. Niedługo kończą się wakacje, i dania, które można zapakować do lunchboxów znów wrócą do łask. Warto na te okazje mieć w zanadrzu przepis na takie placuszki.

placki z cukinii proste i smaczne

5 z 1 głosu

Placki z cukinii z groszkiem

Świetnie smakują z jogurtem. Idealne na śniadanie lub do zabrania w podróż lub do pracy i szkoły.
Porcji 2 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 15 minuty

Składniki

  • 150 g cukinii
  • 100 g groszku mrożonego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia

do podania:

  • jogurt naturalny z odrobiną soku z cytryny i harrisą
  • kwaśna śmietana
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania

  • Cukinię oprósz solą i odstaw. Gdy puści sok, dokładnie odciśnij w dłoni lub ręczniku papierowym.
  • Groszek przelej wrzątkiem, aby się rozmroził. Nie trzeba dłużej go gotować.
  • Jajko wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz pieprzem cytrynowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki wody lub mleka.
  • Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię oraz groszek. Wymieszaj.
  • Na rozgrzany olej wykładaj po łyżce ciasta i smaż niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.
  • Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem jogurtu z harrisą i sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Do lunchboxa, W plener
Słowa kluczowe: cukinia, groszek

placki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close