P

Proste ciasto pomarańczowe bez miksera

Dodaj do Ulubionych

Kolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂

Składniki:

  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do jednej miski.

W drugiej wymieszać cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodać sok pomarańczowy. Wymieszać ponownie łyżką.
Dodać olej, jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną 🙂 )

Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem lub do silikonowej formy.

Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie mokry potrzymać jeszcze kilka minut. Wg autora przepisu, ciasto powinno siedzieć 60 minut. U mnie po 45 minutach było już upieczone.

Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
proste-ciasto-pomaranczowe-bez-miksera
źródło: Mała cukierenka

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz