by Katarzyna Anders

Prosty sernik bez spodu

SernikiCiasta, torty, tartyWalentynkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyTwarógFitBez glutenuKuchnia polska

Prosty i szybki sernik bez spodu i bez dodatku tłuszczu, bezglutenowy. Najprostszy jaki może być – minimum składników i pracy, a efekt świetny.

Długo testowałam różne przepisy, by znaleźć ten na sernik najłatwiejszy, bezproblemowy, lekki, na każdą okazję. Najlepiej też trochę odchudzony – taka kwintesencja sernika, można powiedzieć “sam ser”. Ten sernik właśnie taki jest – nie dodajemy tu masła, nie mamy kalorycznego spodu. Robi się go błyskawicznie, bez kąpieli wodnej, łatwo.

Podstawą jest dobry ser – musi być to gęsty, prawdziwy twaróg. Nie produkty twarogopodobne z wiaderek, z dodatkiem śmietanek i innych wynalazków. Takie rzadkie pseudotwarogi spowodują, że sernik się nam rozleje. Najlepiej samemu zmielić prawdziwy twaróg, bo wtedy mamy pewność jakości produktu. Jednak znajdziecie na rynku też sery z wiaderek, które są w 100% zmielonym twarogiem, tylko trzeba dokładnie czytać etykiety. Ja piekłam z takiego właśnie sera z wiaderka – gęstego i dobrej jakości. I jak widać sernik się udał :) A przygotowanie ciasta trwało kilka minut.

Laskę wanilii można pominąć lub część cukru zastąpić cukrem waniliowym (oczywiście najlepiej prawdziwym). Bez aromatu wanilii sernik też jest bardzo dobry, ale wanilia nadaje wspaniały smak, więc szkoda z niej rezygnować.

Bardzo polecam!

Prosty sernik bez spodu – przepis

Porcja

Tortownica 23 do 24 cm

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego, zmielonego
  • 6 jajek
  • 280 g cukru, drobnego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii

do dekoracji

  • cukier puder

Wykonanie

  • jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
  • spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
  • wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
  • do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
  • do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
  • masę wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej - nie na brązowo). Można nieco przeciągnąć czas pieczenia, by osiągnąć opisany efekt, ale nie dlużej niż 15 minut - nawet jeśli środek całkiem nie wyrósł, to sernik zetnie się w lodówce
  • gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą - tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc - sernik koniecznie trzeba schłodzić
  • przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Sernik kroić i podawać mocno schłodzony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
SernikiCiasta, torty, tartyWalentynkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyTwarógFitBez glutenuKuchnia polska
Przepis własny.