8/14/2020

8/14/2020

Sałatka z burratą, roszponką i szynką parmeńską


Dziś będzie super szybko, prosto i pysznie. Do tego lekko, więc idealnie na panujące za oknem temperatury. Bez zbędnego owijania w bawełnę - łapcie przepis!

Składniki:

  • roszponka
  • szynka parmeńska lub inna szynka dojrzewająca np. serrano, szwardzwaldzka
  • burrata (można też użyć mozzarelli, ale przy tych prostych składnikach to właśnie burrata stanowi centrum smaku, więc polecam użyć właśnie jej)
  • awokado
  • sok z cytryny 
  • oliwa 
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Roszponkę rozkładamy na talerzu, następnie plasterki szynki, pokrojone w plasterki awokado. Na środku układamy burratę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz