Sernik korzenny z borówkami

Przepis z kategorii Serniki 7 kwi 2011 komentarzy 5 drukuj przepis

To jeden z najsmaczniejszych serników jakie udało mi się upiec. Oczywiście cały sekret tkwi w serze, musi być kremowy i odpowiednio tłusty. Korzenny spód doskonale współgra z borówkami.

Składniki

  • 500 g sera śmietankowego
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 150 g kwaśniej śmietany
  • 200 g ciastek korzennych
  • 3 łyżki mleka
  • borówki do podania

Wykonanie

Ciastka korzenne kruszymy i dodajemy mleko. Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pokruszone ciastka z mlekiem.

Ser mieszamy widelcem (nie polecam używania miksera), dodajemy słodką śmietankę, cukier waniliowy i 3/4 szklanki cukru. Całość łączymy. Następnie dodajemy po jednym jajku i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wylewamy na spód z ciastek i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy jeszcze około 40 minut.  Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Kwaśną śmietanę mieszamy z pozostałym cukrem i wykładamy na gorące ciasto. Pozostawiamy w ciepłym piekarniku przez około 15 minut. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Podajemy z borówkami. Smacznego 🙂

jest autorką tego przepisu, tak samo jak 769 innych kulinarnych inspiracji na tym blogu kulinarnym ze zdjęciami. Ten przepis kulinarny został opublikowany dnia o w kategorii Serniki. Możesz śledzić dyskuję o nim w kanale RSS 2.0. Możesz też dodać komentarz lub odpowiedzieć z poziomu własnej strony.

5 komentarzy do przepisu Sernik korzenny z borówkami

9 kwi 2011 o 20:57 polka komentuje

Śliczny!
Pozdrawiam Olu 🙂

Odpisz na ten komentarz
1 lip 2011 o 16:16 Klaudia komentuje

Czy to jest temperatura pieczenia z termoobiegiem?

Odpisz na ten komentarz
1 lip 2011 o 17:37 Ola komentuje

Ja piekłam bez termoobiegu.

Odpisz na ten komentarz
3 lip 2011 o 11:12 Klaudia komentuje

Upiekłam wczoraj z małymi modyfikacjami, zamiast borówek dodałam wiśnie. Wyszedł nieziemsko kremowy, przepyszny. Dziękuję za przepis!v

Odpisz na ten komentarz
3 lip 2011 o 14:04 Ola komentuje

Ja wczoraj też upiekłam sernik, podobny do tego, jednak dodałam czereśnie. Wkrótce zamieszczę przepis. Pozdrawiam 🙂

Odpisz na ten komentarz

Dodaj komentarz

W związku z zalewem spamu komenatrze są moderowane, pojawią się zaraz po moim zatwierdzeniu.

Mój newsletter z przepisami

Bądź na bieżąco i subskrybuj

Partnerzy mojego bloga

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Tasty Query - recipe search engine

Blog kulinarny Oli

Znajdziesz tutaj przepisy kulinarne ze zdjęciami. Ciekawe przepisy kulinarne na ciasta. Sporo przepisów kulinarnaych na serniki. Zdjęcia kulinarne na blogu z przepisami. Fotografie potraw. Sprzedaż zdjęć kulinarnych. Przepisy kulinarne Oli. Notatnik kulinarny. Magazyn przepisów. Biblioteka smaków. Ulubione blogi kulinarne. Proste przepisy kulinarne. Tanie zdjęcia na sprzedaż. Blog kulinarny.