poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sernik z mango i chrupiącą bezą (Mango cheesecake with crunchy meringue)




Kolejny sernikowy eksperyment. 

Bo w lodówce o zużycie prosiło się piękne m a n g o (była tajska sałatka, którą niebawem Wam pokażę).
I na przysłowiowe 'zmiłuj się' czekało w miseczce sześć białek - smutna pozostałość po cudnym, premierowym creme brulee, które wymaga samych tylko żółtek...

I tak zrodził się pomysł. 
Efekt jest naprawdę całkiem przyzwoity, 
Sernik, przez dodanie dwóch soczystych owoców jest bardzo wilgotny, wręcz soczysty. Jeśli lubicie takie serniki, to przepis dla Was. 

Polecam! 





Sernik z mango i chrupiącą bezą. 
(tortownica o średnicy 22 cm)

Składniki na spód:

120 g biszkoptów, zmiksowanych na proszek
kawałek masła, do posmarowania spodu i brzegów


Składniki na masę serową:

400 g twarogu potrójnie mielonego *

(* Udało mi się zakupić twaróg mielony w kostce, był naprawdę dobrej jakości, zwarty i gęsty. Polecam poszukać, nadaje się lepiej niż sery ‚z wiaderka’ które często konsystencją przypominają raczej jogurt...)

250 g (jedno opakowanie) serka mascarpone
120 g drobnego cukru
3 jajka ( użyłam jajek o rozmiarze M )
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 dojrzale owoce mango, obrane, miąższ zmiksowany na gładkie purée


Składniki na bezową skorupkę:

150 g białek (4 - 5 białek z jaj o rozmiarze M)
220 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Piekarnik nagrzewamy do 120 st C. 

Dno i boki tortownicy smarujemy masłem ( użyłam tortownicy o średnicy 22 cm ), wysypujemy zmiksowane biszkopty, dokładnie wyrównujemy powierzchnię. 

W misie miksera łączymy mus z mango, twaróg, mascarpone i cukier. Wciąż miksując wbijamy po jednym jajku, uwaga! miksujemy k r ó t k o , tylko do połączenia składników! Inaczej niepotrzebnie napowietrzymy sernik, mocno urośnie i opadnie , pękając przy okazji :)
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotowa masa serowa będzie dość lejąca. 
Masę wlewamy do tortownicy. 

Przygotowujemy bezę. 
W dużej misce ubijamy na sztywno białka, stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy aż cukier zupełnie się rozpuści - piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Uwaga! Nie martwcie się że ‚przebijecie’ białka - nie ma takiej możliwości, im dłużej ubijamy tym lepiej :)
Na sam koniec ubijania, dodajemy mąką ziemniaczaną. 

Gotową bezę wykładamy na masę serową, całość wstawiamy do piekarnika. 

Pieczemy przez ok 2,5 h, brzegi sernika powinny być ścięte, środek może delikatnie się ruszać - stężeje podczas studzenia. Beza będzie zarumieniona, z twardą chrupiącą skorupką. 

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Po całkowitym wystudzeniu obkrajmy nożem przy brzegu tortownicy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Smacznego! 






•                  •                  •




Cheesecake with mango and crunchy meringue.
(for a baking tin with a diameter of 22 cm)


Ingredients for the base:

150 g biscuits, processed to a powder
piece of butter, to grease the bottom and the edges of a tin


Ingredients for the cheese:


400 g cream cheese, tripple milled
250 g (one package) mascarpone cheese
120 g caster sugar
3 eggs (I used eggs size M)
2 teaspoons patato starch
2 ripe mangoes, peeled, flesh processed to a smooth purée


Ingredients for the meringue:

150 g egg whites (4 - 5 egg whites from eggs of size M)
220 g caster sugar
1 teaspoon patato starch


Preheat oven to 120 degrees C.

Grease with butter the bottom and sides of springform pan (I used a springform pan with a diameter of 22 cm), pour mixed biscuits, carefully level the surface.

In mixer bowl combine mango mousse, cream cheese, mascarpone and sugar. Still mixing add eggs, one at a time! (Don’t overdo the mixture, just mix until combined! Otherwise we unnecessarily airate the cheesecake, it will grow and collapse after taking out from the oven)
At the end, add patato starch. Ready cheese mixture will be quite liquid.
Pour the cheese mixture into the springform pan.

Prepare the meringue.
Whisk the egg whites with a hand mixer until they form stiff peaks, then whisk in the sugar, 1 tbsp at a time, until the meringue looks glossy. Whisk in the patato starch at the end.

Spread the meringue at the cheese, put it in the oven.

Bake for about 2 1/2 hours, the edges of the cheesecake should be set, the middle may gently move - it will set during cooling down. Meringue should be lightly browned, crispy, with a hard shell.

Cool it down with the oven door slightly opened.
Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight. 


Enjoy! 




7 komentarzy:

  1. mmm.. cudowności :) mango i chrupiąca beza - strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku! Wygląda obłędnie! Skusiłabym się na jeden (spory) kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny sernik! CUdowna jest ta chrupiąca chmurka bezy na wierzchu, super. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, a smakuje chyba jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki. Z mango jeszcze nie próbowałam
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Są jednym z moich ulubionych deserów :) Niedługo będę piekła kolejny z mango, ciut inny :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. 28 years old Structural Analysis Engineer Jilly Gaylord, hailing from Langley enjoys watching movies like Death at a Funeral and Pottery. Took a trip to Himeji-jo and drives a Econoline E150. post informacyjny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!