czwartek, 26 czerwca 2014


Ten tort dedykuję mojemu tacie, który 24 czerwca obchodził urodziny. Niestety, w ciągu tygodnia, będąc w ferworze walki z projektami nie byłam w stanie poświęcić się sztuce kulinarnej. Na szczęście- straty nadrobiłam dziś.
Zdecydowałam, że tort będzie lekki i nieskomplikowany. Przepis jest bardzo prosty a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Idealny na lato, owocowy i orzeźwiający.
Puszysty biszkopt, truskowkowo-jagodowy krem... Czego chcieć więcej?

Składniki:

biszkopt:


3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
5 jajek,


krem:


400 g serka Mascaropne,
350 ml śmietanki kremówki,
ok. 1/3 szklanki uprzednio zmiksowanych truskawek i jagód,
8-9 łyżek cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
wrzątek


Wykonanie:

biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Obie mąki przesiać, połączyć z resztą składników.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą, przelać do niej ciasto.
Piec w temp. 160 - 170ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka).Ostudzić, przeciąć na 3 blaty.


krem:

Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, połączyć z mascarpone, musem owocowym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.Blaty przełożyć kremem, pozostałością wysmarować górę i boki. Przyozdobić truskawkami przeciętymi na połówki. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.


Wszystkiego najlepszego Krzychu!

Smacznego!














Lato w pełni!