Bardzo smaczna, puszysta babka z białą czekoladą i migdałami. Lekka, pachnąca i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wspaniała na jesienny wieczór, lubię zapach migdałów, bardzo polecam….
Babka migdałowa z białą czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
150g poszatkowanej białej czekolady
3 szklanki mąki
1/3 szklanki zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
6 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
200g kwaśnej śmietany
Polewa:
120g białej czekolady
1 łyżeczka masła (w temperaturze pokojowej)
posiekane migdały i wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Białą czekoladę roztopić na parze lub na małym ogniu w rondelku z grubym dnem.
2. Mąkę przesiać i wymieszać ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli.
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Tortownicę z kominem lub formę na babkę o średnicy 25cm wysmarować dobrze masłem i posypać mąką.
4. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki się połączą. Przy 5 i 6 jajku proszę dodać po łyżce mąki przygotowanej w punkcie 2.
5. Następnie dodać aromat, białą czekoladę i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
6. Do ciasta dodać połowę mąki i połową śmietany, krótko wymieszać .
Dodać pozostałą mąkę i śmietanę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy.
Polewa:
7. Czekoladę z masłem roztopić w rondelku z grubym dnem lub na parze i polać nią upieczoną babkę (jeśli biała czekolada się zważy, proszę dodać 2-3 łyżki gorącej śmietanki lub mleka i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści, polewa będzie rzadsza, ale po ostygnięciu się zsiądzie). Na końcu posypać poszatkowanymi migdałami i wiórkami kokosowymi.
Udanych wypieków:)
Czy można babkę upiec również w zwykłej formie do ciasta? Jakie wymiary powinna mieć taka forma?
dzień dobry.Nie mam aromatu pod ręką ale za to więcej mielonych migdałów…da się to jakoś zamienić?Mniej mąki a więcej migdałów?nie bardzo wiem w jakich proporcjach piec…
proszę pominąć aromat, pozdrawiam
Witam, kiedy najwcześniej można zrobić tą babkę, żeby była dobra na Wielkanoc i poniedziałek? I czy po przygotowaniu trzymać ją w lodówce, czy można w temp.pokojowej?
tak dwa dni przed, w temp.pokojowej ale przykrytą, żeby nie schła, pozdrawiam
raczej nie śmietaną, najlepiej inną czekoladą, pozdrawiam
a czy można w składzie ciasta pominąć białą czekoladę lub czymś zamienić np. śmietaną (jeśli tak to w jakiej proporcji)
to miło mi, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Babka wyszła super i wszystkim smakowała do niedzielnej kawy.
cieszę się, że wyrosła, życzę smacznego, pozdrawiam
Upiekłam dzisiaj, ale czekolada do ciasta nie była płynna tylko zkarmelizowała się. Chyba to nie zaszkodziło bo babka pięknie wyrosła. Teraz stygnie i czeka na polewę. Jak smakuje dowiem się jutro. Pozdrawiam i dziękuję za fajne przepisy.
myślę, że forma do dużej babki będzie dobra, pozdrawiam
Niestety nie mam takiej formy. Czy forma do duzej babki sie sprawdzi, czy lepiej zwykla tortownica? Prosze o podpowiedz.