by Katarzyna Anders

Blondie z masłem orzechowym

Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweOrzechy włoskieOrzeszki ziemneSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCzekoladaMasło orzechoweKuchnia amerykańska

Blondie to biała wersja znanego, czekoladowego ciasta brownie. Jak łatwo się domyślić powstaje na bazie białej czekolady i jest bardzo słodkie – można powiedzieć, że dla ekstremalnych fanów słodkości. Ze względu na specyfikę białej czekolady zmienione są nieco proporcje masła w stosunku do klasycznego przepisu. Radzę też dodać niewielką ilość proszku do pieczenia, który pomijamy w klasycznym brownie, a w białej wersji dodaje on bardzo pasującej lekkości.

Tutaj proponuję je w wersji z masłem orzechowym, które idealnie pasuje do białej czekolady. Dla odrobiny chrupkości dodałam mieszankę orzechów – proponuję włoskie, laskowe i ziemne w dowolnej proporcji, ale możecie też wybrać tylko jeden rodzaj.

Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić najlepsze brownie z białej czekolady zwane inaczej blondie, to ten przepis jest dla Was :)

Blondie z masłem orzechowym – przepis

Porcja

głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)

Składniki

  • 100 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 145 g drobnego cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów włoskich, laskowych, ziemnych (może być taka mieszanka lub wybrany rodzaj)
  • 120 g masła orzechowego 100%, kremowego

Wykonanie

  • składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej - szczególnie jajka. Masło orzechowe powinno być miękkie i kremowe - jeśli jest zimne, warto je odrobinę podgrzać, by było łatwiejsze do rozprowadzenia
  • w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
  • w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
  • do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, cynamonem oraz sól i znów z grubsza wymieszać
  • grubo posiekać orzechy, dorzucić je do ciasta i wmieszać
  • ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • na powierzchni zrobić kleksy z masła orzechowego, a następnie przeciągnąć po powierzchni czubkiem noża lub patyczkiem by zrobić "esy-floresy"
  • piec w 170°C przez 25 do 30 minut - aż blondie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
  • całkowicie wystudzić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweOrzechy włoskieOrzeszki ziemneSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCzekoladaMasło orzechoweKuchnia amerykańska
Przepis własny.