Domowa zupa pomidorowa w proszku

Domowa zupa pomidorowa w proszku

przepis na zupę pomidorową instant bez gotowania.

Domowa zupa pomidorowa w proszku suszona w suszarce do owoców i warzyw jest doskonałą bazą do wielu dań, kiedy musisz przygotować coś "na szybko". Możesz ją podać jako pożywną zupę krem albo użyć do dań z makaronu czy mięsa jako gęsty sos pomidorowy w stylu włoskim. Zupę pomidorową w proszku możesz też wykorzystać, jako zagęszczacz do sosów i gulaszy. Wszystko zależy od tego ile wody lub bulionu do niej dodasz. Jest tak samo uniwersalna jak domowa vegeta

Pomidorowa zupa w proszku z tego przepisu nie wymaga gotowania, wystarczy, że zalejesz ją wrzątkiem, dokładnie tak samo jak "zupki błyskawiczne". Jednak od zupek błyskawicznych różni się tym, że nie zawiera żadnych konserwantów i barwinków.

domowa-zupa-pomidorowa-w-proszku
 Najlepsza zupa pomidorowa w proszku, bo bez żadnych konserwantów.

Z samodzielnym przygotowywaniem dań instant zaczęłam eksperymentować z powodu częstych podróży jeszcze w 2014 roku. Tak m.in. powstał przepis na suszone ogórki kiszone, ryż z kalafiora, żurek w proszku na zakwasie żytnim i wiele, wiele innych. Niedawno przygotowałam kwaskową, turecką zupę tarhana z przepisu zamieszczonego na blogu http://www.tureckisklep.pl/blog/

Jeśli szukasz inspiracji, to dużo przepisów na dania obiadowe w proszku z suszonych warzyw i mięsa znajdziesz na amerykańskich blogach backpakerskich. Takie potrawy przydadzą się nie tylko podczas podróży z plecakiem czy wizyty niespodziewanych gości. Posłużą także za pożywny i szybki do przygotowania posiłek dla kierowców, którzy wybierają się w dłuższą trasę.

domowa-zupa-pomidorowa-w-proszku

Domowa zupa pomidorowa w proszku

  • 2 kg mięsistych pomidorów
  • 200 g koncentratu pomidorowego, taki domowy koncentrat pomidorowy też możesz zrobić sama
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia pietruszka
  • pół bardzo małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, cukier i mielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 mały liść laurowy (trzeba go wyjąć przed wysuszeniem zupy).

Przyprawy do zupy pomidorowej w proszku

proporcje przypraw podaję w przybliżeniu, najlepiej spróbuj  czy Ci smakuje i ewentualnie zwiększ ilość przypraw albo dodaj te, które lubisz.
  • 2 łyżki gotowej mieszanki przypraw do dań kuchni włoskiej  albo
  • albo po 1 łyżeczce suszonej bazylii i suszonego oregano oraz po pół łyżeczki suszonego lubczyku i ostrej papryki w proszku lub w płatkach. Opcjonalnie ćwierć łyżeczki suszonych liści kozieradki lub tymianku.

Domowa zupa pomidorowa w proszku przepis

1. Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo na tarczy do wiórkowania. U mnie wyglądały tak, jak na zdjęciu poniżej.

domowa-zupa-pomidorowa-w-proszku

3. Pomidory włóż na minutę do wrzątku, a następnie obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
4. W dużym garnku  rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu około 4-5 minut, aż się zeszkli.
5. Do cebuli dodaj czosnek i starte warzywa i podsmażaj około 5-7 minut.
6.  Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Wymieszaj i gotuj do czasu, aż w wszystkie warzywa będą miękkie. Staraj się dodawać jak na mniej wody, powinien wystarczyć sok, który puszczą pomidory. Na taką ilość warzyw dodaję maksymalnie pół szklanki wody.
7. Odparuj zupę, powinno zostać jak najmniej płynu. W razie potrzeby przełóż warzywa na sitko i pozostaw, żeby odsączyć płyn (możesz go zamrozić i dodać później do domowej zupy pomidorowej).
8.  Rozsmaruj wystudzone warzywa cienką warstwą na wyłożonych papierem do pieczenia tacach suszarki do warzyw lub na matach do dehydratora, tak jak na zdjęciu poniżej.

domowa-zupa-pomidorowa-w-proszku
Odparowana i rozsmarowana na matach do suszenia domowa zupa z pomidorów i włoszczyzny.

9. Susz w temperaturze około 55-65 stopni około 10-16 godzin. Czas suszenia dotyczy dehydratora Zyle Express i będzie się różnił w zależności od modelu suszarki z której korzystasz. Jeśli nie masz suszarki możesz skorzystać z piekarnika, susząc warzywa przy uchylonych drzwiczkach, chociaż jest to trochę kłopotliwe, kiedy na dworze panuje upał.
10. Kiedy zupa nieco podeschnie, połam ją na mniejsze kawałki, będzie wysychała szybciej.
11. Wysuszoną zupę zmiksuj na proszek. Przed podaniem wystarczy zalać proszek pomidorowy wrzątkiem i pozostawić na około 15 minut. Najwygodniej zrobić to w termosie, żeby nie wystygła.
12. Przed zalaniem zupy wrzątkiem możesz do niej dodać suszony ryż z kalafiora albo makaron ryżowy lub drobną kaszę bulgur, które także nie wymagają gotowania.

Jak zrobić zupę pomidorową z proszku

  • jeśli chcesz zrobić zupę krem na 1 porcję proszku dodaj 2 lub 2,5 porcji wody.
  • aby otrzymać bardzo gęsty sos użyj 1 porcji proszku pomidorowego i 1,5 części wody


domowa-zupa-pomidorowa-w-proszku
Domowa zupa pomidorowa w proszku.

Komentarze

  1. Wygląda super! To świetny pomysł na domową zupę instant.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki kapitalny przepis.
    Jest upał, suszarki nie mam, ale jakoś dam radę w piekarniku.
    Nie miałam pojęcia,że można taka zupę zrobić.
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konserwacja żywności poprzez suszenie, jest tak stara jak historia ludzkości. Tylko współcześnie o tym zapominamy

      Usuń
  3. Wygląda idealnie. Pachnie przez monitor☺️ Jestem w szoku ☺️

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny pomysl! Czy wysuszone warzywa traca w jakims stopniu mineraly i witaminy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale dużo mniej niż w przypadku gotowania. Im niższa temperatura suszenia, tym mniejsze straty składników odżywczych. Po wysuszeniu powinny być przechowywane w zamkniętych pojemnikach

      Usuń
  5. Jak suszyć tą zupkę w piekarniku, z termoobiegiem czy bez, jaka temp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszę zawsze w suszarce do warzyw czyli w dehydratorze. W piekarniku musisz zostawić uchylone drzwiczki. Szybciej zrobisz to z włączonym termoobiegiem, odwracając kawałki co pewien czas na drugą stronę. Staraj się układać je tak, aby nie nachodziły na siebie

      Usuń
  6. Jesteś genialna z tym suszeniem. Na pewno wykorzystam niejeden Twój pomysł, bo są dania, których poza sezonem letnim przecież nie stworzę. Pomidorowa z pomidorów z ogródka jest jednym z takich dań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczęłam suszyć jakieś 6 lat temu, al i tak cały czas odkrywam nowe możliwości suszarek do warzyw

      Usuń
  7. Różne rzeczy już suszyłam, ale zupy jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My suszymy od dawna zamiast kupować "gotowce" Przynajmniej wiem, co jemy. Ponadto takie zupy są doskonałym rozwiązaniem, kiedy nie mam czasu na gotowanie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: