Drożdżówki z kajmakiem lub marmoladą

Pyszne, delikatne, najlepsze jeszcze ciepłe. Z nadzieniem z kajmaku mają niepowtarzalny smak, natomiast z marmoladą to klasyk świetnie smakujący ze szklanką mleka.

Składniki (około 20 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • masa kajmakowa lub marmolada truskawkowa
  • 5 łyżek cukru pudru na lukier
  • płatki migdałowe
  • 1 roztrzepane jajko

Wykonanie

Drożdże wsypujemy do mąki, dodajemy cukier i delikatnie dolewamy mleko. Mieszamy składniki, następnie dodajemy po jednym jajku i zagniatamy ciasto. Masło rozpuszczamy i również dodajemy do masy, ciasto powinno odchodzić od rąk i być plastyczne. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy mleko, jeśli natomiast zbyt rzadkie, dosypujemy mąkę. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscy przez około godzinę. Następnie zagniatamy ponownie ciasto i dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (blat podsypujemy mąką). Nakładamy cienką warstwę masy kajmakowej na jeden prostokąt, na drugi nakładamy marmoladę. Pozostawiamy z jednej strony 2 cm suchego ciasta. Każdy prostokąt zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok 2,5 cm. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15-18 minut. Upieczone bułeczki studzimy na zewnątrz piekarnika, dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂

Drożdżówki z kajmakiem lub marmoladą
Drożdżówki z kajmakiem lub marmoladą
jest autorką tego przepisu, tak samo jak 769 innych kulinarnych inspiracji na tym blogu kulinarnym ze zdjęciami. Ten przepis kulinarny został opublikowany dnia o w kategorii Ciasta drożdżowe, Ciastka i ciasteczka. Możesz śledzić dyskuję o nim w kanale RSS 2.0. Możesz też dodać komentarz lub odpowiedzieć z poziomu własnej strony.

8 komentarzy do przepisu Drożdżówki z kajmakiem lub marmoladą

17 lip 2013 o 23:17 Inspirowane Smakiem komentuje

Drożdżówki wyglądają po prostu zjawiskowo. 🙂

Odpisz na ten komentarz
20 sty 2015 o 17:41 Magdalena komentuje

Upiekłam, są przeeepyszne!! Oczywiście, nie mogłam się powstrzymać i musiałam jeszcze gorącą pochłonąć

Odpisz na ten komentarz
20 sty 2015 o 18:15 Ola komentuje

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpisz na ten komentarz
20 sty 2015 o 17:46 Magdalena komentuje

Zapomniałam zapytać czy torby na zakupy są jeszcze dostępne,chętnie bym zrobiła jakieś zakupy z nią

Odpisz na ten komentarz
27 wrz 2016 o 11:19 Natalia komentuje

Czy ciasto drozdzowe mozna zrobic wieczorem by wypiec je rano?:) pozdrawiam

Odpisz na ten komentarz
27 wrz 2016 o 22:29 Ola komentuje

Oczywiście, wyrośnięte ciasto można przechować w lodówce, a przed pieczeniem ogrzać je do temperatury pokojowej. Można również przygotować ciasto wieczorem i zostawić je w chłodnym miejscu na noc.

Odpisz na ten komentarz
22 cze 2017 o 13:48 Magdalena komentuje

Czy mogłabym upiec te drożdżówki z truskawkami świeżymi?

Odpisz na ten komentarz
22 cze 2017 o 17:38 Ola komentuje

Oczywiście, jak najbardziej. Już jutro na blogu przepis na doskonałe drożdżówki z truskawkami i z serem.

Odpisz na ten komentarz

Dodaj komentarz

W związku z zalewem spamu komenatrze są moderowane, pojawią się zaraz po moim zatwierdzeniu.

Mój newsletter z przepisami

Bądź na bieżąco i subskrybuj

Partnerzy mojego bloga

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Tasty Query - recipe search engine

Blog kulinarny Oli

Znajdziesz tutaj przepisy kulinarne ze zdjęciami. Ciekawe przepisy kulinarne na ciasta. Sporo przepisów kulinarnaych na serniki. Zdjęcia kulinarne na blogu z przepisami. Fotografie potraw. Sprzedaż zdjęć kulinarnych. Przepisy kulinarne Oli. Notatnik kulinarny. Magazyn przepisów. Biblioteka smaków. Ulubione blogi kulinarne. Proste przepisy kulinarne. Tanie zdjęcia na sprzedaż. Blog kulinarny.