8/17/2020

8/17/2020

Grzanki z kremowym serkiem i pieczonymi pomidorkami


Sierpień to miesiąc obfitujący w najlepsze, najsłodsze pomidory, dlatego warto je wykorzystywać do wszystkiego. Sosy do makaronów, domowe przetwory na zimę, czy jako dodatek do sałatek, kanapek itp. A ja mam dziś dla Was pomysł na śniadaniowe grzanki właśnie z pomidorami w roli głównej.

Składniki:

  • kromki ulubionego pieczywa
  • 200 g kremowego serka
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • pomidorki na gałązce/pomidorki koktajlowe
  • ocet balsamiczny
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym/ na blaszce. Posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210C, zapiekamy około 10 minut.
Na 3-4 minuty przed wyjęciem pomidorków do piekarnika wkładamy kromki pieczywa (można je dodatkowo skropić oliwą).
Serek mieszamy z jogurtem.
Grzanki układamy na talerzu. Smarujemy serkiem, na wierzchu kładziemy upieczone pomidorki, całość polewamy octem balsamicznym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz