2/24/2016

2/24/2016

Grzanki z twarożkiem, gruszką, miodem i orzechami włoskimi




Składniki:
  • 1/3 chleba żytnio-pszennego ze słonecznikiem (tu znajdziesz przepis) lub innego, ulubionego pieczywa
  • 15 dag twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki miodu płynnego (jeśli ma zbyt gęstą konsystencję wystarczy ogrzać go na parze)
  • 1 duża gruszka
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Twaróg wkładamy do miseczki, dodajemy jogurt i całość mieszamy mieszamy. Gruszkę dokładnie myjemy, kroimy w plasterki.
Chleb kroimy na kromki. Masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na nim z dwóch stron kromki pieczywa (bądź opiekamy je w opiekaczu).  Kroimy na trójkąty.
Na grzanki wykładamy łyżkę masy serowej, a także po plasterku gruszki. Wierzch polewamy strużkami miodu oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.




1 komentarz: