piątek, 26 kwietnia 2013

Jednogar z indykiem i quinoą



Składniki:

- pierś indyka (100 g)
- marchewka (1)
- cebula (1 mała)
- czerwona papryka (1/2)
- pieczarki (3)
- przecier pomidorowy (1 szklanka)
- quinoa (1/2 szklanki)
- sól, pieprz, oregano, tymianek

W garnku lub na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i posypać ją solą i pieprzem. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pokrojoną w kostkę pierś indyka i usmażyć. Pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w długie paski i dodać warzywa do mięsa. Zalać przecierem pomidorowym, dolać szklankę wody, doprawić tymiankiem i oregano. Gotować przez ok. 45-60 minut. Dorzucić opłukaną wcześniej na sitku quinoę (jeśli sos zdążył mocno zgęstnieć dolać najpierw szklankę wody). Gotować aż komosa zmięknie (ok. 15-20 minut).