Kanapki z pieczonymi pomidorkami z szarmulą

Kanapki na śniadanie mogą być nudne, ale na pewno nie takie! Kanapki z pieczonymi pomidorkami to moja propozycja na wolne, weekendowe śniadanie. Słodkie, pieczone pomidory, które otula przepyszna, marokańska marynata szarmula, o której pisałam niedawno. Do tego kilka liści szpinaku lub innej zieleniny oraz dobry chleb – śniadanie na piątkę 🙂 

Pieczone pomidorki z szarmulą-KANAPKI Z PIECZONYMI POMIDORKAMI Z SZARMULĄ – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki szarmuli, z tego przepisu ->Chermoula
  • 6-8 kromek ulubionego chleba, najlepiej na zakwasie
  • garść liści szpinaku lub innych zielonych liści

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidorki myję, przekładam je do naczynia, w którym będę je piekła. Pomidorki lekko zgniatam tłuczkiem do ziemniaków – łatwiej uwolnią swój słodki smak.
  2. Do pomidorków dodaję szarmulę i dokładnie mieszam.
  3. Piekę je  w 180 stopniach ok. 30 – 40 minut.
  4. Na kromki chleba nakładam liście szpinaku i pomidorki wraz z ich aromatycznym sosem.