Kruche rogaliki z jagodami

"Dopóki możemy cieszyć się tymi małymi skarbami - jagodami, chcę Wam zaproponować jak najwięcej możliwości ich przygotowania, mając nadzieję, że przypadną Wam one do gustu i z łatwością je przygotujecie i ze smakiem później zjecie :) Dziś prosta propozycja na letni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!"

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • jajko
  • szklanka jagód
  • cukier
Sposób przygotowania:
Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce  jagód i szczypcie cukru i zawijamy, formując rogaliki.

Przekładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 10-15 minut - do zarumienienia.

Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!








Komentarze

  1. pysznie wyglądają, też dzisiaj robiłam rogaliki tylko z czekoladą:) piękny kotek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!