Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

poniedziałek, 4 marca 2013

Kurczak w pomidorach, czerwonym winie i ciecierzycy


Nie mając pomysłu na niedzielny obiad-kurczak w pomidorach i ciecierzycy może stanowić doskonałą propozycję. Smaczny, delikatny i aromatyczny. To również doskonała okazja, aby przemycić trochę zdrowej  ciecierzycy do codziennej kuchni. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą sałatką i opiekanymi ziemniakami. 

Składniki: (2 porcje)
2 udka z kurczaka
puszka pasty z pomidorów
40 mln czerwonego wina
100 mln bulionu z kurczaka
pół puszki ciecierzycy
2 całe ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 gałązki pomidorków koktajlowych

Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki papryki słodkiej 
pół łyżeczki bazylii suszonej
pół łyżeczki skórki z cytryny
ząbek czosnku starty na tarce

Wymieszać wszystkie składniki marynaty i obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 20 min. do lodówki.   Na rozgrzanej patelni obsmażyć kurczaka po ok. 4 min. z każdej strony. Nagrzać piekarnik do 200 C. Następnie wlać puszkę pomidorów, wino,bulion z kurczaka. Gotować przez kolejne 5 min. Przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Następnie dodać 2 całe ząbki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika na ok 45 min- po 30 min odłożyć pokrywkę i zapiekać. (Ja przełożyłam jeszcze kurczaka do dwóch małych naczyń- po jednym udku do każdego.) Przed końcem dodać gałązki pomidorków koktajlowych na ok. 15 min.
Przed podaniem sos można zagęścić łyżką mąki, gdyby był za rzadki, ale nie jest to konieczne.

*Inspiracji do tego przepisu szukałam na wspaniałym, znanym nam wszstkim blogu kulinarnym- Kwestia Smaku








1 komentarz:

  1. Twoja potrawa wygląda przepysznie. I w ogóle piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...