czwartek, 11 czerwca 2015

Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką

Łososia robię dość często, bo to bardzo smaczna ryba a zrobienie jej nie nastręcza żadnych kłopotów. Dzisiaj łosoś pod "pierzynką" z serka kremowego czosnkowo - ziołowego i ziołowo serowej "kruszonki". Potrawa, którą można podać z ziemniakami lub ryżem oraz z dowolną surówką wpisuje się doskonale w dania na szybko. Całość łącznie z przygotowaniem nie zajmie nam dłużej niż 30 minut.







Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką (przepis na 2 osoby)


  • 2 filety z łososia
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju roślinnego
  • 80 g serka kremowego
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół (najlepiej włoskich)



wierzch:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego sera Cheddar
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki



Filety z łososia doprawiamy sola i pieprzem, umieszczamy w lekko naoliwionym naczyniu do pieczenia i wierzch smarujemy serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami.
Składniki na wierzch mieszamy razem i posypujemy łososia. Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 220 st C piekarniku ok 15 minut

4 komentarze:

  1. ojej, ojej! koniecznie muszę zrobić podobnego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie do zrobienia z takim serkiem, jeszcze w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda Twój łosoś, na pewno wypróbuję! To moja ulubiona ryba, przyrządzam go bardzo często, tylko zmieniam dodatki. Ostatnio na moim stole najczęściej gości https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/ bo to fajne, lekkie danie. Sałatka świetnie komponuje się z rybą i jednoześnie to zdrowy, wartościowy dodatek.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)