Najlepsza chałka z kruszonką

Najlepsza chałka z kruszonką

 Domowa chałka z miodem i wanilią. 


Najlepsza chałka z kruszonką - przepis sprawdzony wielokrotnie i bardzo przez nas lubiany. Najlepsza oczywiście naszym zdaniem, jeśli dla was jest zbyt mało słodka możecie dodać jeszcze jedną łyżkę cukru. Ten magiczny, wywodzący się z tradycji żydowskiej, bochenek plecionego chleba jest tak pyszny, że jeśli upiekę go rano, wieczorem pozostają już tylko okruszki. Dorównuje mu jedynie chlebek odrywany kawowo-pomarańczowy.

najlepsza-chalka-zkruszonka
Najlepsza chałka z kruszonką - Cztery Fajery

Uwielbiam te chwile, kiedy po całym domu roznosi się cudowny zapach świeżo upieczonej chałki.
Puszysta, delikatna, pachnąca wanilią domowa chałka smakuje każdemu, zwłaszcza dzieciom. A ponieważ 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, więc uczciliśmy go tym właśnie wypiekiem. Jeśli lubisz piec i szukasz pomysłów na domowy chleb zarówno słodki jak i wytrawny, to wiele inspiracji znajdziesz na portalu przepisy.pl na którym my również dość często szukamy pomysłów.

Przepis na chałkę z kruszonką nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, ale wygodniej jest skorzystać z robota kuchennego. Potrzebujecie tylko odrobinę więcej cierpliwości, niż gdybyście piekli ciasto z gotowych mieszanek dostępnych w marketach. Kiedy już raz wypróbujecie ten przepis, nigdy więcej nie kupicie chałki w sklepie.

najlepsza-chalka-z-kruszonka

Najlepsza chałka z kruszonką - składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka, temperatura mleka nie powinna przekraczać 37 stopni, zbyt wysoka zabija drożdże
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 małe jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka lub wody do posmarowania chałki.

kruszonka do chałki

  • 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru, 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła 
Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce.

Najlepsza chałka z kruszonką - przepis

1. Świeże drożdże rozcieram z 1 łyżką miodu, aż zrobią się płynne, dodaję połowę letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie, aby nie było grudek i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Jeśli używam suszonych drożdży, to pomijam wyżej opisane czynności i dodaję drożdże od razu do mąki.

2. Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki z wyjątkiem roztopionego masła. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut na niskich obrotach. Na koniec dodaję rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiam jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Z ciasta formuję kulę, przekładam do wysmarowanej masłem miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 60-90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).

3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę, chwilkę wyrabiam i dzielę na 3 równe części. Z każdej porcji ciasta formuję wałek, cienki na końcach i nieco grubszy po środku.
Blachę wykładam papierem do pieczenia lub matą silikonową i układam na niej wałeczki ciasta. Zaplatam warkocz i lekko ściskam końcówki z obu stron, aby się połączyły (w ten sposób łatwiej uformować chałkę w kształcie rogala) albo wkładam końcówki pod spód.
Uformowaną chałkę przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika, smaruję chałkę rozmąconym jajkiem i obsypuję kruszonką lub makiem.

Chałkę z kruszonką wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) i piekę przez 30–35 minut.



najlepsza-chalka-z-kruszonka
Najlepsza chałka z kruszonką

Komentarze

  1. Apetycznie wygląda. Pyszna jeszcze ciepła na śniadanie.
    Też mam swój najlepszy przepis na chałkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega smacznie. I zapach drożdżowego ciasta unoszący się po domu każdego skusi. O rany, ale bym teraz zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chałkę! Moje dzieci także! Chyba się skuszę i przyrządzę taką na niedzielny podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chalke z kruszonka, z maslem, kojarzy mi sie z dziecinstwem! Bardzo dziekuje za przepis, sprobuje wykorzystac :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiecie, że mi NIGDY nic z drożdzy nie wyszło.
    I ja nie wiem jaki jest powód i żałuję, bo chałkę lofciam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, dawno nie robiłyśmy chałki. Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: