6/22/2020

6/22/2020

Naleśniki migdałowe z masłem orzechowym


Deszczowe dni za oknem zachęcają do przygotowania posiłków na ciepło, zwłaszcza na słodko. Jeśli się z tym zgadzacie, spróbujcie koniecznie tej wersji naleśników: migdałowych podanych z masłem orzechowym. W końcu kto nie lubi naleśników :-)?

Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mączki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • około 250 ml mleka
  • około 200 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka karobu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • masło orzechowe
  • rozpuszczona gorzka czekolada
  • posiekane migdały

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę z migdałów, karob, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15  minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy pozostałą ilość mleka i wody, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.
Po usmażeniu smarujemy masłem orzechowym, składamy. Wierzch polewamy strużkami czekolady, posypujemy posiekanymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz