poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami to taka moja przygrywka do zrobienia pierogów, do których zbieram się już strasznie dugo, a prawie codziennie widzę, je na jakimś blogu – po prostu mnie śledzą :P Ale czuję, że już niedługo zbiorę się w sobie i ulepię :)

Samo ciasto na naleśniki zrobiłam po swojemu, choć bez dodatku roztopionego masła, jak to robiłam wcześniej. Pomysł na farsz z serka mascarpone i jagód zaczerpnęłam natomiast od Malwiny. Naleśniki są wyborne i nawet mój mąż, który wcześniej był raczej sceptycznie nastawiony do słodkich wersji obiadowych,  zjadł kilka ze smakiem :) Dla mnie również są idealne, lekkie, nie za słodkie – tutaj moc słodkości możemy regulować sami dodając więcej lub mnie cukru pudru do serka.

Naleśniki z jagodami

Pamiętajcie, aby nie nakładać serka na ciepłego naleśnika, a jeżeli chcecie go chwilę przetrzymać to w lodówce, bowiem serek bardzo szybko zmienia swoją konsystencję.

Naleśniki z jagodami

Składniki:

Ciasto (na 6 sztuk):
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • masło do smażenia

Farsz ( na 5-6 sztuk):
  • 250 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 250 g jagód
  • cukier puder po posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Mleko połączyć z jajkami, następnie wlać do mąki i wymieszać dokładnie wszystkie składniki mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić na 30  minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki z obu stron i odstawić do wystudzenia.

Do serka mascarpone dodać cukier puder i dokładnie wymieszać np. widelcem. Jagody dokładnie wypłukać, osuszyć. Na każdym naleśniki rozsmarować cienką warstwę serka, posypać jagodami i zwinąć w rulon (jeżeli jest potrzeba naleśnik można śpiąc wykałaczką). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: naleśniki dobrze smakują, jeżeli przed podaniem schłodzimy je chwilę w lodówce. 

Rada: serka nie należy rozsmarowywać na ciepłym naleśniku ponieważ zacznie się rozpływać. 


Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

9 komentarzy:

  1. Jakie puszyste te naleśniki! A dodatki to prawdziwa poezja smaków :) Mascarpone smakuje idealnie w naleśnikach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...ślinka mi pociekła ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia same mówią za siebie ...nabrałam ochoty na naleśniki z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jej, mogłabym zjeść takie, jeśli jutro znajdę jeszcze jagody to będą na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takie pyszne naleśniki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że moje naleśniki spotkały się z aprobatą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie narobiłaś mi ochoty na naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj