fbpx
Fit Na Boże Narodzenie Na słodko

Piernik marchewkowy dla spóźnialskich

Piernik marchewkowy dla spóźnialskich

Pozostało już tylko kilka dni do Świąt ? Dlatego dzisiaj mam dla Was mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny piernik z dodatkiem słodkiej marchewki. Piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Idealny dla spóźnialskich, którzy nie zdążyli przygotować ciasta dojrzewającego lub tych, którzy podobnie jak ja lubią smaczne, ale zarazem proste i szybkie rozwiązania.

Piernik marchewkowy to zdecydowanie lepsza opcja, niż kupowanie gotowca w proszku. Przede wszystkim macie większa kontrolę nad tym co się w nim znajdzie. Ten jest pełen prawdziwych świątecznych smaków… naturalnego miodu, powideł śliwkowych, pomarańczowej skórki i dużej ilości świeżych przypraw korzennych. Dodatkowo, jeżeli wolicie jeszcze wilgotniejsze ciasta, możecie go przekroić i przełożyć dodatkową porcją domowych powideł śliwkowych. Jednak gwarantuję, że bez tego jest równie smaczny i odświętny.

Jak każdy dobry piernik podobnie marchewkowy wymaga wyjątkowej oprawy. Doskonale w tej roli sprawdzi się aksamitna i błyszcząca polewa z dobrej jakości, ciemnej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej udekorowana połówkami orzechów włoskich.

A jak Wasze przygotowania do Świąt? Luz czy lepiej nie pytać? Tak czy inaczej, życzę Wam spokojnego weekendu!

Piernik marchewkowy dla spóźnialskich

Piernik marchewkowy dla spóźnialskich

Mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny piernik marchewkowy, który można przygotować na ostatnią chwilę. Idealny dla spóźnialskich i gapiów, którzy nie zdążyli przygotować ciasta dojrzewającego lub po prostu, podobnie jak ja, lubiących smaczne, ale zarazem proste i szybkie rozwiązania.
Czas przygotowania:10 minutes
Czas pieczenia:50 minutes
Czas całkowity:1 hour
Kategoria: Boże Narodzenie, Deser, FIT deser
Tagi: fit ciasto, fit deser, kakao, ksylitol, mąka orkiszowa, marchew, miód, piernik, piernik marchewkowy, powidła śliwkowe, Święta

Składniki:

Piernik (forma 12 cm x 31 cm):

  • 1 szklanka (120 g – 150 g) marchewki startej na drobnych oczkach
  • szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
  • ½ szklanki (125 ml) oleju
  • 3 jajka
  • ½ szklanki (100 g) ksylitolu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie:

  • W jednej misce wymieszać suche składniki na ciasto: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę korzenną.
  • W drugiej misce, za pomocą miksera utrzeć jajka z ksylitolem.
  • Do masy jajecznej dodać olej, miód, powidła śliwkowe oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką/szpatułką kuchenną w kilku ruchach.
  • Na koniec dodać starta marchewkę i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka" (najlepiej sprawdzać, aby ciasta nadmiernie nie wysuszyć).
  • Przygotować polewę: ciemną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę więcej mleka.
  • Gotowy, wystudzony piernik udekorować polewa czekoladową i połówkami orzechów włoskich.
Piernik marchewkowy dla spóźnialskich
Piernik marchewkowy dla spóźnialskich
4.6/5 - (18 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *