czwartek, 2 maja 2013

Pilaf z marchewką i groszkiem

Pilaf z marchewką i groszkiem pasuje do każdego indyjskiego dania, ale chociaż przygotowałam go jako dodatek do curry, to dla mnie jest to tak dobre jedzenie, że może stanowić samodzielne danie np na kolację. Aromatyczny ryż z krótko smażonym przyprawami i tak dobrze nam znanymi groszkiem i marchewką a jednak danie jakże odmienne od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ja uwielbiam i nawet jak teraz patrzę na zdjęcie, to czuję ten aromat i smak.



Pilaf z marchewką i groszkiem


Pilaf z marchewką i groszkiem

  • 220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka ziaren kuminu
  • 10 cm kory cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego kardamonu (dałam zielonego)
  • 1 mała cebula, pokrojona w plastry
  • 1/2 dużej marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 90 g zielonego groszku
  • sól, do smaku
  • 1/2 łyżeczki garam masala

Ryż umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy siedem, osiem minut. Gdy jeszcze nie będą gotowe, gotujemy jeszcze minute. Przecedzamy, umieszczamy z powrotem w rondlu, przykrywamy i pozostawiamy na 5 do 8 minut
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziarna kuminu, korę cynamonu, goździki, liście laurow i kardamon. Smażymy, aż z kuminu zacznie się wydobywać aromat, ok 20 sekund. Dodajemy cebulę i smażymy stale mieszając, aż będzie miękka. Dodajemy marchewkę, groszek i sól oraz trochę wody. Przykrywamy i gotujemy 2 lub 3 minuty. Odkrywamy patelnię, dodajemy ryż i garam masala i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.

Pilaf z marchewką i groszkiem
 Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"

4 komentarze:

  1. Wspaniale danie. Uwielbiam takie smaki. Wlasnie ostatnio zrobilam duuuze zakupy w azjatyckim sklepie wiec wszalkiego rodzaju curry i pilawy beda u mnie dosc czesto :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam sie, taki pilaw spokojnie moze robic za cale danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kilka razy bardzo podobny i będę musiała powtórzyć w najbliższym czasie. :) Bardzo go lubię i szczerze polecam innym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna potrawa. Uwielbiam przepisy Anjum Anand. Posiadam książkę "Indian food made easy" i często przygotowuję potrawy według jej przepisów. A pomysł na pilaf na pewno wykorzystam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)