sobota, 15 lutego 2014

Placki czekoladowe z bananami i miodem

W leniwy weekendowy poranek można zrobić śniadanie nietypowe, jak np placki czekoladowe z bananami i miodem. Takie słodkie rozpoczęcie dnia. Dzieci je będą uwielbiać, dorośli także :-) Wyglądają tak apetycznie, że można je jeść oczami. Polecam!


Składniki (3 porcje):
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
1/4 tabliczki mlecznej czekolady (25 g)
1 łyżeczka ciemnego gorzkiego kakao

2 łyżki masła do smażenia 

do podania:
2 banany
3 łyżki miodu
kilka kostek mlecznej czekolady

Wykonanie:
Czekoladę ścieramy na tarce. Jajka ubijamy mikserem przez chwilę, wlewamy mleko, dodajemy przesianą przez sito mąkę, szczyptę proszku do pieczenia, kakao i czekoladę. Ucieramy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy mały kawałek masła, łyżką wykładamy ciasto. Smażymy placki na obu stronach, na każdej ze stron po około 1,5 minuty.
Placki podajemy z miodem i pokrojonymi na plasterki bananami, oprószone startą na tarce czekoladą (możemy podawać osobno lub ułożyć wieżę, przekładając placki plasterkami bananów).

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Śniadanie idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie leniwe poranki :) Placuszki wyglądają nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis