fbpx
Fit Na słodko Wielkanoc

Prosta babka jogurtowa

Babka jogurtowo-pomarańczowa FIT

Zbliża się Wielkanoc i nie ma co się oszukiwać, w tym roku na pewno będzie inaczej. Mimo wszystko mam dla Was prosty przepis na smaczną babkę jogurtową z odświeżającą, pomarańczową nutą. Wydaje mi się, że takie proste czynności jak na przykład przygotowywanie posiłków i odrobina normalności, którą nam dają jest tym co najskuteczniej odciąga myśli od obecnej sytuacji. Poza tym, nie zapominajcie, że dobry nastrój oraz pogoda ducha również mają istotny wpływ na naszą odporność fizyczną. Zatem zakasajcie rękawy i do dzieła.

Babka jogurtowa z lukrem to mocno wilgotne, delikatnie słodkie, pachnące cytrusami ciasto. Bez cukru, na bazie mąki orkiszowej, z mniejszą zawartością tłuszczu, niż tradycyjne wypieki. Dlatego jest zdrowiej, lżej, bardziej pożywnie, ale w dalszym ciągu smacznie, prosto i ekspresowo. Co więcej, babka doskonale zachowuje świeżość do ostatniego kawałka i nie ma mowy, żeby coś się zmarnowało.

A jako, że jestem wierną fanką Wielkanocnych bab to nie ostatni tego typu wypiek jaki pojawi się na blogu przed świętami. W najbliższym czasie spodziewajcie się przepisu na obłędną babkę malinową.

Trzymajcie się zdrowo! ?

Babka jogurtowo-pomarańczowa FIT

Prosta babka jogurtowa

Babka jogurtowa z lukrem to mocno wilgotne, delikatnie słodkie, pachnące cytrusami ciasto. Bez cukru, na bazie mąki orkiszowej, z mniejszą zawartością tłuszczu, niż tradycyjne wypieki. Proste i ekspresowo szybkie. Idealne na co dzień i od święta.
Czas przygotowania:15 minutes
Czas pieczenia:1 hour
Czas całkowity:1 hour 30 minutes
Kategoria: FIT, FIT deser, Na słodko, Wielkanoc
Tagi: babka jogurtowa, babka pomarańczowa, deser, fit, fit deser, jogurt naturalny, ksylitol, na słodko, pomarańcze
Ilość porcji: 14

Składniki:

Babka (forma z kominem o średnicy 22 cm):

  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
  • 3 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki (125 ml) oleju
  • ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
  • ½ – ¾ szklanki (100 g – 150 g) ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:

  • 3-4 łyżki ksylitolu w pudrze
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • Dodatkowo 1 łyżeczka tłuszczu do wysmarowania formy i 1 łyżka mąki do obsypania formy

Przygotowanie:

  • Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt naturalny, następnie olej, skórkę otartą z pomarańczy oraz 3 łyżki soku z pomarańczy.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać przesianą mąkę orkiszową wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (na tym etapie można również delikatnie wymieszać szpatułką). Miksować tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i obsypanej mąką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 50 – 60 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
  • Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu.
  • Gotową babkę udekorować przygotowanym lukrem.
Babka jogurtowo-pomarańczowa FIT
4.2/5 - (15 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *